RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prøv et av Europas beste SPA

Sist oppdatert:
Ayurverdisk terapi er en tradisjonell Indisk behandlingsform som fokuserer på balanse mellom kropp, tanke og sjel. Les vår test av denne unike behandlingsformen.

Kempinski San Lawrenz Resort & SPA er kåret til et av Europas 10 beste SPA-sentre. I tillegg er det et av få hotell ved Middelhavet som tilbyr Ayurveda-terapi, den tradisjonelle Indiske behandlingsformen. Klikk.no har testet det unike Spa-anlegget.

En Middelhavsperle
Hotel Kempinski San Lawrenz ligger ved landsbyen Gharb på øya Gozo. Gharb betyr vest og er den vestligste landsbyen på øya. Vi tar båten fra Malta over til byen Mgarr, Gozos største fiskehavn og eneste fritidsmarina. Båtturen varer ca. 30 minutter og fra havnen er det 20 minutters kjøretur til hotellet.

Det første som slår oss når vi ankommer hotellet er den avslappende og rolige atmosfæren. Bygd i tradisjonell Maltesisk jaktvillastil opplever vi umiddelbart en følelse av ro og uforstyrrethet. Her skal vi, et samboerpar i midten av 30-årene fra Grünerløkka i Oslo, tilbringe de neste 14 dagene sammen og fokusere på balanse mellom kropp, tanke og sjel – en mangelvare i en vanligvis stresset og hektisk hverdag hjemme i Oslo.

Kempinski San Lawrenz: Resort & Spa
Hotell: Kempinski San Lawrenz
Turoperatør: Gozoreiser
Sted: Gharb, Gozo
Standard: *****
Beste ukepris: Dobbeltrom
~ 2 pers., halvpensjon kr. 6 215,-

Priser SPA:
~ Anti Stress Spa-pakke:
4 dager kr. 2 300,-
~ Ayurveda: Rejuvenation:
7 dager kr. 7 000,-

Spa-spesialitet: Thalgo- (alge) behandlinger og Ayurvedisk terapi.
Vår favoritt: Dhara Ayurveda; rennende panneolje

Lekkert hotellanlegg
Hotel Kempinski San Lawrenz Resort er et lekkert hotellanlegg med to utendørs svømmebasseng, barnebasseng, tennis- og squashbaner, oppvarmet innendørs svømmebasseng med jacuzzi og trimrom. Flere restauranter og barer er også tilgjengelig på hotellområdet. Rommene er lekkert innredet med satellitt-tv, telefon, minibar, kaffe- og te-fasiliteter og bad med badekar. De fleste rommene har balkong med utsikt over hotellets imponerende hageanlegg. Her dyrker de urter og grønnsaker til bruk på hotellets kjøkken.

Les mer om hotellet her

Fokus på balanse mellom kropp, tanke og sjel
Hotellets SPA-senter tilbyr ulike Thalgo- (alge) behandlinger. Som et av få hoteller i Middelhavsområdet tilbyr de også Ayurverdisk terapi, en tradisjonell Indisk behandlingsform som fokuserer på balanse mellom kropp, tanke og sjel. Den Ayurvediske behandlingen blir spesielt tilpasset deg, og riktig behandling kan avtales etter konsultasjon med senterets lege.

Spa-pakker og priser
Hotellet har et bredt utvalg spa-pakker med ulike varigheter. Alt fra enkeltbehandlinger til dag-, uke- og weekendprogrammer. Vi kan velge mellom anti stress, slanking, detox, skjønnhet, program for røykere, menn, mødre og velvære, m.fl. I tillegg tilbys vann-gym og undervannsmassasje.

Spa-lederen på hotellet Sandi Apap forteller oss at mange av gjestene er årlige gjengangere, og at de aller fleste har drevet med spa i mange år;

- Det er en jevn fordeling på antall kvinner og menn, og de fleste tar enten spa-behandlinger eller Ayurvedisk terapi, sier hun og tilføyer;

- Noen blander spa og Ayurveda, men de fleste som ønsker Ayurveda-terapi kommer hit av medisinske årsaker og følger derfor et spesielt behandlingsprogram.

Noen har behov for andre typer spa-terapi som vektreduserende behandlinger, detox eller rett og slett bare avslapning og velvære. Et godt tips, enten du har spesielle medisinske behov eller ikke, er å sjekke ut tilbudene på forhånd. Dette kan du gjøre via Internett eller ved samtale med en av senterets terapeuter eller leger. På den måten får du lagt opp et behandlingsprogram skreddersydd dine behov.

Sandi presiserer at det er viktig at gjestene på forhånd har en konsultasjon med lege eller spa-terapeut;

- Mange kommer hit p.g.a. sykdom eller fysisk skade etter ulykker, andre sliter med depresjon eller utbrenthet. Felles for disse er at de har spesifikke hensyn de må ta. For å få den riktige behandlingen, og ikke minst unngå feilbehandling, er det viktig med åpenhet om dette før man bestemmer behandlingsform, sammensetning og varighet. Har du for eksempel kreft kan massasje være en medvirkende årsak til at kreften sprer seg. Algebad kan også være skadelig i visse tilfeller, avhengig av hvilken fase av sykdomsforløpet du er i.

Priser:
For en 4-dagers "Anti-Stress-Pakke" koster det kr. 2 300,-
Følgende behandlinger er da inkludert:

Dag 1:
- Balneo- Terapi
- Kroppsomslag med alger
- " Vichy" dusj

Dag 2:
- Vann-massasje
- Full kropssmasasje
- Blitz dusj

Dag 3:
- Ansiktsbehandling
- Hydro jet seng
- Solarium

Dag 4:
- Kroppsomslag med alger
- "Vichy" dusj
- Full massasje – ansikt og kropp

Diverse andre spa-pakker:
- Avgiftningsprogram, 3 dager: kr. 1 600,-
- Slankeprogram, 5 dager: kr. 2 500,-
- Skjønnhetsdag og uke: kr. 980,- og kr. 2 600,-

For enkeltbehandlinger ligger prisen på ca. kr. 250,- for en enkel ansiktsbehandling til ca. kr. 400,- for full kroppsmassasje.

Ayurvedisk terapi: Tradisjonell Indisk Medisin
Det finnes i dag ikke mer enn en håndfull steder i Europa der det tilbys tradisjonell Ayurvedisk terapi, og Malta er det første autentiske Ayurveda-senteret i Middelhavsområdet. Behandlingen krever tradisjonelle oljer og urter og faglig utlærte terapeuter, noe som kan by på problemer i forhold til strenge importregler.

For å bli tradisjonell Ayurvedaterapeut kreves det 8 års utdannelse, og kunnskapen overføres fra generasjon til generasjon. Utdannelsen er likestilt med legeutdannelsen i India, og disse jobber i nært samarbeid. Det er like vanlig å gå til en Ayurvedisk lege som en allmenn lege i India, eller kombinere behandlingene. En Ayurvedisk doktor kan også utføre mindre kirurgiske inngrep som blindtarm, brokk, etc.

På Kempinski San Lawrenz er alle terapeutene utdannet i India, og alle urter, medisiner og ojler de bruker i behandlingene er laget på doktorens senter i India og importert hit til Gozo. De plukker selv alle urtene og fremstiller de Ayurvediske remediene.

Dr. S. Vijayakumar, BAMS (Bachelor Ayurvedic Medicine & Surgery), senterets Ayurvediske leder, presiserer at Ayurveda ikke er en "quick fix" metode. Behandlingen baserer seg ikke på midlertidig lindring og symptombehandling, men permanent sykdomsforebyggelse og helbredelse. Han anbefaler minimum 7 dagers behandling, i noen tilfeller 2-3 uker avhengig av problemområdet det jobbes med.

Ayurveda er spesielt effektiv mot kreft, høyt blodtrykk, diabetes, blodsukkerubalanse, utbrenthet, muskel- og leddsmerter, stressrelaterte plager, psoriasis, hormonelle forstyrrelser, migrene, vektproblemer, seksuelle forstyrrelser, fibromyalgi, M.E., MS , svangerskapsproblemer og søvnforstyrrelser.

Naturlig, forebyggende og kurerende helsepleie
I India er Ayurveda en naturlig del av livet til de aller fleste. Det er et helhetlig helsesystem med siktemål å skape fysisk og mental balanse. Ved å rense og dermed balansere fysiologien, styrker Ayurveda kroppens forsvarssystem og selvreperasjonsmekanismer, og øker vår naturlige motstandskraft mot sykdom.

I hjertet av Ayurveda er konseptet om tre universelle og ledende krefter som styrer oss. Disse kalles doshas og de er beskrevet som Ild, Luft og Jord. Hvordan vi føler oss, hva vi spiser, hvor mye fysisk aktivitet vi utøver, hvor mye stress vi er eksponert for, hva slags sykdommer foreldrene våre led av, etc. er med på å bestemme hvordan vi har det.

Ayurvediske utøvere mener at alle deler av livet (mennesker, mat, drikke, dyr, natur, sykdom og universet) er en kombinasjonen av tre energielementer: Luft (vata), Ild (pitta), og Jord (kapha). Hvert menneske har en unik sammensetning av en eller to av disse elementene som dominerer din individuelle type. Hvilken type du er avhenger av hvilke av disse elementene som er mest fremtredende. Generelt er Luft (vata) den kreative, slanke, anspente typen som hater konfrontasjoner og med tilbøyelighet til søvnproblemer. Jord (kapha) er den store, saktmodige typen som misliker forandringer og som må være forsiktig med tung mat for ikke å bli overvektig. Ild (pitta) typen er ambisiøs, fokusert, middels bygget og kan være pågående. De bør være forsiktig med for mye sol, argumentasjon og strekt krydret mat.

Sykdom oppstår gjennom ubalanse i din individulle type, og oppstår når dine mindre dominante elementer begynner å ta over systemet ditt, eller hovedelementene dine blir for sterke.

For mer kunnskap om Ayurveda, anbefales boken "Simply Ayurveda, Discover Your Type To Transform Your Life", av Bharti Vyas og Jane Warren, Harper Collins Publishers.

"Rejuvenation Therapy" - foryngelseskur for kropp og sjel
Ayurveda er en holistisk behandlingsform som kombinerer behandlinger med livsstil. Det er visse regler å forholde seg til mht til inntak av mat og drikke. Dette kan være uvant for oss i Vesten, der mange er vant med et kosthold basert mer på hva man liker og har lyst på enn på en matkultur med tanke på god helse.

Det handler ikke om å endre måten du lever på presiserer Dr. Vijayakuma, men det innebærer en bevisstgjøring på dine daglige rutiner, innbefattet kosthold og fysisk aktivitet.

Vår prosess starter med en konsultasjon hos Dr. Vijayakuma – hver for oss. I omgivelser preget av Indisk interiør og aromatiske lukter blir jeg vist inn til kontoret hans. Indisk musikk høres i bakgrunnen og den rolige og avslappende atmosfæren er behagelig for sansene. For å finne den rette behandlingen til meg starter han med å stille meg spørsmål om helsen min, familiens helse, symptomer, etc. (Prashna). Samtidig med dette studerer han meg og ser bl.a. på øynene og tungen min (Darshana). Deretter tar han pulsen og stiller en pulsdiagnose, d.v.s. finner eventuelle ubalanser (Sparshana).

Han konkluderer med at jeg er "Vata" med mye "ild", og at ubalansen min er i det dominerende elementet Vata. Jeg trenger en 14 dagers "Rejuvenation Therapy" kur. Behandlingen inkluderer avgiftning og kroppslig foryngelse ved bruk av oljer og medisin, basert på urter som gir næring til kroppsvevet. Pakken inkluderer skreddersydde programmer for opprettholdelse av ungdommelig kraft og helse. Den styrker musklene, smører leddene og fjerner overflødig fett fra kroppen. Terapien forsinker aldringsprosessen og anbefales for alle mellom 16 og 80 år. Jeg kan jo ikke annet enn å samtykke i at jeg trenger dette..!

Min bedre halvdel skal ta samme kuren på 7 dager. Han er "Pitta" og har ubalansen sin i sitt mindre dominante element "vata". Han er derfor lettere å behandle. Vi vil derfor få forskjellige behandlinger og medisiner underveis.

Noen retningslinjer
Kuren innebærer noen innskrenkinger på ting man vanligvis tar for gitt på en ferietur, så en viss forsakelse ligger det i å gjennomføre en slik kur. Men utsiktene til kroppslig foryngelse gjør sitt til at motivasjonen er på topp. Det er dessuten opp til hver enkelt hvor slavisk man ønsker å følge retningslinjene utover behandlingene. Siden vi er her for å teste Ayurveda-terapi for første gang, og virkelig kjenne på kroppen hva dette går ut på, velger vi å følge doktorens anbefalinger. Det innebærer følgende:

- Vi skal ikke være i solen
- Vi skal ikke bade etter behandlingene (aller helst ikke bade i det hele tatt da avkjøling ikke er bra)
- Vi skal følge en streng Ayurvedisk vegetarisk diett under hele kuren bestående av kokte grønnsaker i sterke indiske krydderier, ris og grønnsakssuppe.
- Vi skal ikke spise råkost
- Vi skal drikke 3 liter karve-te hver dag..!
- Vi skal ikke drikke alkohol
- Vi skal ikke drikke kalde drikker
- Vi skal drikke ingefær-te til frokost hver dag
- Vi skal ikke ha sex i løpet av kuren¿
- Vi skal ikke trene eller gjøre fysisk krevende aktiviteter
- Vi skal slappe av, men ikke sove etter behandlingene

I tillegg får vi hver morgen en medisin som kalles "Ghee". Dette er urter blandet i klart smør som "smører systemet" og setter i gang avgiftningsprosessen. Ikke akkurat Cafè Au Lait, men vi venner oss fort til smaken.

Utover disse retningslinjene får vi behandlinger hver dag i ca. 3 timer. Massasje i alle former: oljemassasje, hodebunnsmassasje, massasje med urteposer, oljedrypp på pannen (se bilde), oljebad, etc. Massasjen er fantastisk for å sette i gang den Ayurvediske avgiftningsprosessen, og vi merker umiddelbar virkning. Helt himmelsk!

Allerede etter den første dagen er vi totalt avslappet og merker at det skjer noe i kroppen. Karve-te og ghee gjør at det blir noen toalettbesøk i løpet av dagen. Renselsen er i gang og avfallsstoffene på vei ut. Vi føler ikke behov for å legge oss på solsengene eller hoppe i sjøen. Det er deilig bare å nyte den behagelige roen i kroppen i skyggen på terrassen med en god bok.

Etter en uke velger jeg å slutte på den vegetariske dietten. Jeg går over til et mer normalisert kosthold basert på Dr. Vijayakuma`s anbefalinger om hva jeg bør spise og hva jeg bør unngå. Det betyr at jeg i den siste uken av kuren spiser litt kjøtt (mest hvitt), fisk og grønnsaker. Grunnen til at jeg velger å slutte med med den Ayurvediske vegetardietten er at jeg føler at den blir for generell. Jeg er av den oppfatning at en diett bør være individuelt og "Vestlig" tilpasset. Med det mener jeg at vi i Vesten har tilgang til andre typer frukter og grønnsaker, krydder, etc. enn i India, og dette bør det tas hensyn til slik at man lettere kan implementere et sunt kosthold i hverdagen også når man kommer hjem.

Dagene går og i løpet av kuren merker vi at gamle plager og smerter sakte men sikkert forsvinner. Jeg er selv plaget av mye smerter i muskler og ledd, og behandlingene gjør virkelig underverker. Vi både ser og føler oss mer avslappet, styrket og forynget for hver dag som går!

Priser
For en komplett "Rejuvenation Therapy" eller foryngelseskur for kropp og sjel er prisene som følger:
3 dager: kr. 3 600,-
5 dager: kr. 5 000,-
7 dager: kr. 7 000,-
12-14 dager: kr. 12 000,-
21 dager: kr. 18 000,-

Slankeprogrammer koster fra kr. 3 900,- for 3 dager til kr. 19 000,- for 21 dager. Anti-stress-pakke koster fra kr. 6 000,- for 5 dager til kr. 29 000,- for 21 dager.

Du kan også ta enkeltbehandlinger; Forskjellig typer massasje koster fra kr. 600,- for en time til kr. 1 200,- for 75 minutter. Dhara, eller rennede olje i pannen, koster 800,- for 60 minutter. Nesedråper og urteposebehandling av hodet koster kr. 360,- for 45 minutter.

Konklusjon:
Ayurvedisk terapi setter i gang en prosess både fysisk og mentalt og gjør noe med deg som menneske. I en stresset hverdag er det lett å sette på "autopiloten" uten å reflektere over seg selv eller omgivelsene, og la hode og kropp fungere hver for seg. På Kempinski San Lawrenz blir disse koblet til hverandre igjen. Det er som å lande i seg selv og bli mer bevisst.

Vi drar fra Gozo med ny visdom i bagasjen. Vi føler begge at dette er starten på en mer bevisst tilværelse der vi kan ha det bedre med oss selv og hverandre. Det handler ikke om å "begynne et nytt og bedre liv" , men snarere om å integrere det vi har lært i hverdagen hjemme.

Med oss i kofferten har vi hvert vårt brev fra Dr. S. Vijayakumar med anbefalinger om kosthold og fysisk aktivitet. Vi har også med oss hver vår lille Ayurvediske bag med Ayurvedisk urtemedisin og oljer. Vi må jo holde de "nye oss" ved like!

Vi vet begge to at dette kommer vi til å gjøre igjen. Og vi gleder oss allerede til neste gang. Kanskje India blir neste stopp, til den Ayurvediske kilden. Tiden vil vise hva som ligger foran oss, vi vet bare at reisen såvidt har begynt!

Les mer om Malta & Gozoreiser
Les mer om Kempinski San Lawrenz Resort & Spa

Relaterte linker:
Turoperatør:
www.gozoreiser.no

Kempinski San Lawrenz:
www.kempinski-gozo.com
www.kempinski.com

Ayurveda terapi:
www.softouchayurveda.com
E-post: ayurveda@sanlawrenz.com

Malta og Gozo:
www.visitmalta.com
www.airmalta.com
www.maltajazzfest.com
www.calypsodivers.com

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere