RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prøv nåler mot smertene

- Akupunktur spiller på lag med kroppen og kan fungere like bra som annen smertelindring under fødsel, sier jordmor og akupunktør Kari Gjølme.

(SIDE2:) Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsform, men er ung som medisinsk vitenskapelig disiplin.

Mange bruker alternative behandlingsmetoder for å lindre eller motvirke smerte og forskning viser at akupunktur kan ha en positiv effekt på gravide.

Settes der smerten er
Akupunktur brukes i dag som smertelindring under fødsel og kan enten brukes alene eller sammen med andre alternativ som for eksempel lystgass og lokal bedøvelse.

- Utskillelsen av det morfinlignende stoffet endorfiner som finnes naturlig i kroppen øker ved akupunkturbehandling. På den måten reduseres smertene noe under de kraftige riene, sier akupunktør ved BaKlinikken, Gunhild Sveen til Side2.

Jordmor og akupunktør Kari Gjølme har svært gode er erfaringer med bruk av akupunktur under fødsel.

- Vi setter nålene der den fødende føler mest smerte samt på generelle punkter på kroppen, sier Gjølme til Side2.

Mer kontroll
Selv om akupunktur ikke fjerner smertene, som for eksempel epidural gjør, blir de enklere å takle og gir den fødende mer kontroll.

- Med akupunktur blir smertene derimot mer håndterlige for den fødende. Den fødende har dessuten mer kontroll med riene med akupunktur da hun selv kjenner når de starter, sier Gunhild.

Gjølme sier at akupunktur kan fungere like bra som annen smertelindring under fødselen og påpeker at man bruker kroppens egen energi til å lindre smertene.

- Akupunktur spiller på lag med kroppen og kan fungere like bra som annen smertelindring under fødsel, sier Gjølme.

Selv om akupunktur kan brukes sammen med andre smertelindrende alternativer er det mange som velger å kun bruke akupunktur.

- Mange av mine pasienter velger akupunktur som eneste smertelindring under fødselen. Jeg opplever stadig flere som velger nåler fremfor for eksempel epidural, sier Sveen.

Forberedelse ikke nødvendig
Selv om det ikke er nødvendig å gjennomgå behandlinger i forkant av en fødsel anbefaler Sveen modningsakupunktur den siste måneden av svangerskapet slik at den fødende vet hva akupunktur går ut på.

- Modningsakupunktur i seg selv kan gjøre fødselen lettere ved at riene blir mer effektive og alt vev er mer forberedt på belastning, sier hun.

Effektiv mot svangerskapsplager
Akupunktur trenger ikke bare å fungere som smertelindring under fødsel. Undersøkelser viser at det er stor sannsynlighet for at akupunktur fungerer mot for eksempel graviditetskvalme. Dette Sveen gode erfaringer fra,

- Jeg behandler veldig mange gravide som kommer for ulike plager. Det kan være kvalme i starten på svangerskapet, bekkensmerter, tett nese, sure oppstøt, lite energi, søvnproblemer og angst og uro, sier Sveen.

Therese Næss Martinsen, som er gravid i fjerde måned, var svært plaget av kvalme og oppkast. Dette var noe som gikk ut over jobben hennes.

- Jeg hadde ganske voldsom kvalme som gjorde at jeg bare kunne jobbe 50 prosent, sier Martinsen til Side2.

Martinsen kastet opp fire til fem ganger hver dag og opplevde situasjonen som ganske håpløs da en kollega anbefalte henne å prøve akupunktur.

- Jeg har ikke så god tro på slike ting, men jeg prøvde det, og sluttet å kaste opp dagen etter jeg hadde prøvd akupunktur, sier Martinsen.

Martinsen er fortsatt kvalm, men hun kaster ikke opp lenger.

- Jeg går fortsatt til akupunktør for kvalmen, sier hun.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere