RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: YOAN VALAT (EPA)

Prøver å redde forholdet

Sist oppdatert:
Benjamin Netanyahu får møte Barack Obama i Washington D.C.

Det er ventet at de to statslederne vil drøfte en rekke temaer som blant annet Irans omstridte atomprogram, men også muligheten for å starte nye, direkte fredssamtaler mellom Israel og palestinerne.

Forrige gang Obama og Netanyahu hadde samtaler tidligere i år, endte det i katastrofe.

Obama forlot møtet i Det hvite hus midtveis for å spise middag med familien sin. De to statslederne ble aldri fotografert sammen, skriver The Times.

Biden ble rasende
En av grunnene til at forholdet mellom Israel og USA har surnet, er at Israel kunngjorde nye bosettingsplaner i de okkuperte palestinske landområdene samme dag som USAs visepresident Joe Biden besøkte regionen.

Biden skulle forsøke å igangsette nye indirekte fredssamtaler i Midtøsten, og ble rasende over Israels kunngjøring. Men de omstridte bosettingsplanene satte en bremser for de nye fredssamtalene.

Washington-møtet skjer dagen etter at Israel kunngjorde at de vil lette på blokaden til Gaza, og tillate innførselen av flere varer til det kriserammede området.

Israels omstridte Gaza-blokade ble satt på prøve da en fredskonvoi forsøkte å bryte blokaden i slutten mai måned. Ni tyrkiske aktivister ble drept av israelske elitesoldater som bordet skipet.

Fordømte aksjonen
En hel verden fordømte den israelske aksjonen, noe som førte til at den israelske regjeringen valgte å lette på blokaden.

- Jeg tror det er riktig å si at den israelske regjeringen allerede var i ferd med å endre sin politikk, men hendelsen har selvfølgelig fremskyndet dette, sier Midtøsten-kvartettens spesialutsending, Tony Blair, melder BBC.

Hamas har hatt kontrollen på Gazastripen siden sommeren 2007. Motivet for Gaza-blokaden, ifølge den israelske regjeringen, er at militante elementer forsøker å smugle inn våpen som skal brukes mot Israel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere