RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prøverørmetodens far får nobelpris

Foto: Louise Brown (Ap)
Sist oppdatert:
32 år etter verdens første prøverørsbaby, får Robert Edwards sin nobelpris.

Årets nobelpris i medisin går til den britiske forskeren Robert Edwards (84), en pioner innen IVF-forskning - assistert befruktning, melder Nobelprize.org og Svenska Dagbladet på nett.

Nobelkomiteen kunngjorde sin beslutning klokka 11.30 mandag.

Edwards var regnet som favoritt til å få nobelprisen i medisin.

Befruktet i skåler
Allerede på 1950-tallet så Edwards muligheten til å ta i bruk IVF eller prøverørsbefruktning som behandlingsmetode mot infertilitet. Han arbeidet målrettet for å virkeliggjøre sin visjon, heter det i pressemeldingen fra nobelkomiteen. Etter å ha gjort en rekke grunnleggende oppdagelser rundt befruktningens fysiologi, ble han den første som lykkes med å befrukte mennskelige eggceller i prøverør, eller rettere sagt skåler for celledyrking. 25. juli 1978 ble arbeidet kronet med suksess da det første såkalte prøverørsbarnet ble født.

Etablert behandlingsmetode
Legevitenskapen har tidligere hatt begrensede muligheter til å hjelpe par som er ufrivillig barnløse. I dag er situasjonen en helt annen, blant annet takket være Edwards pionerinnsats. Såkalt Vitro-fertilisering (IVF eller prøverørsbefruktning) er en etablert behandlingsmetode når det gjelder infertilitet som skyldes at spermier og egg ikke kan møtes på naturlig vis.

Hun var den første
Gjennombruddet i forskningen kom altså for 32 år siden, da lille Louise Brown kom til verden med keisersnitt. Hun var datter av Lesley og John Brown, som fortvilet kom til Robert Edward og gynekologen Patrick Steptoe etter ni års barnløshet. Da det befruktede egget hadde utviklet seg til et embryo med åtte celler, ble det ført tilbake til moren. Etter fullført graviditet, forløste hun et friskt barn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere