RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PS3 vs. Xbox 360: Tjenester og utstyr

Sist oppdatert:
Xbox 360 og Playstation 3 er mye mer enn spillkonsoller. Vi tar en full gjennomgang av multimediemaskinenes tjenester og utstyr.

Både Sony og Microsoft har i november oppdatert PS3 og Xbox 360 med nye funksjoner som ikke typisk forbindes med TV-spill.

Microsoft tilbyr nå filmleie gjennom Zune Video Store og tilgang til både Facebook og Twitter via Xbox Live på Xbox 360. Sony på sin side slipper musikkvideotjenesten VidZone 3. desember, og støtter også noen Facebook -funksjoner via Playstation Network (PSN).

For alle som har planlagt å kjøpe seg enten en Xbox 360 eller PS3, men ennå ikke har bestemt seg, går vi her gjennom de forskjellige konsollenes utstyr og funksjoner samt ekstra tilbud og tjenester maskinene støtter.

Sosiale nettverk

Sosiale nettverk, som Facebook og Twitter, har enormt mange medlemmer i Norge (og verden for øvrig) og både Sony og Microsoft har kastet seg på fenomenet. Begge systemene har sine egne nettsamfunn gjennom Xbox Live og PSN, og tilgangen til Facebook skjer via en brukerkonto på disse onlinetjenestene.

Xbox 360 er den eneste konsollen som støtter Twitter, så her er det ingen konkurranse. Og selv om Facebook på Xbox 360 har begrensninger, får man her en egen klient hvor du kan gå inn og kommentere på din og andres vegger, få nyhetsoppdatering, se på bilder og surfe rundt på venners profiler.

Sony tilbyr ikke en egen facebookklient, men en feed hvor kjøp, eventer eller oppnådde trofeer i spill automatisk kan postes på din facebookprofil. Sony understreker at dette bare er første fase i Sonys plan for sosiale nettverk på PS3, men per i dag er støtten til sosiale nettverk begrenset på PS3 i forhold til Xbox 360.

Det må samtidig nevnes at PS3 har en innebygd nettleser, og via denne er det naturligvis mulig å få tilgang til fullversjonen av både Facebook og Twitter. YouTube har sogar lansert en versjon av nettsiden skreddersydd for PS3 (og Wii).

Les mer om Facebook og Twitter på Xbox 360. Les mer om Facebook på PS3.

Film- og musikktjenester

Du kan rippe, streame og lytte til musikk på både Xbox 360 og Playstation 3, og kobler du til en mp3-spiller eller ekstern harddisk eller minnepinne via USB kan du også lytte til musikk eller se filmer herfra. Begge konsollene støtter for eksempel DivX og Xvid.

Men både Sony og Microsoft tilbyr egne tilleggstjenester for både film og musikk. Microsoft er først ute med filmleie på sin konsoll gjennom Zune Video Store. Via tjenesten streames filmer til konsollen i oppløsning opp til full HD (1080p). Prisene er helt overkommelige, men utvalget er så som så rett etter lanseringen 17. november.

Sony har lansert en lignende tjeneste i de største europeiske landene, men Playstation Video Store kommer ikke til Norge før tidligst 2010. Sony er på sine side først ute med musikkvideoer gjennom tjenesten VidZone som lanseres i Norge 3. desember 2009. Tilbudet er reklamefinansiert og gratis for brukerne.

Her kan du lese mer om Zune Video Store på Xbox 360 og VidZone på Playstation 3.

PSP og mobilen Aino

En fordel Playstation 3 har over Xbox 360 er integrasjonen med den håndholdte film-, musikk- og spillmaskinen PSP. Gjennom funksjonaliteten Remote Play (avstandsspill) kan du få tilgang til bilder, musikk og filmer du har liggende på PS3 fra hvor som helst i verden via et trådløst nettverk.

Du kan også koble sammen PS3 og PSP direkte (ad hoc) eller over et lokalt nettverk og bruke PSP som fjernkontroll til å styre for eksempel musikk som spilles av på PS3.

Mobilselskapet Sony Ericsson har også lansert mobiltelefonen Aino U10i, som i likhet med PSP kan kobles til PS3 via Remote Play, og gir tilgang til det samme innholdet som med PSP.

Både Aino og PSP er imidlertid kostbart «ekstrautstyr». Den nylanserte PSP Go koster rundt 2500 kroner i de største elektronikkjedene mens den forrige modellen går for under 2000 kroner. Aino koster rundt 3500 kroner.

Det finnes ingen lignende tilbud på Xbox 360 per i dag.

Blu-ray

Vil du bruke spillkonsollen til å se HD-film på Blu-ray er det bare Playstation 3 som kan tilfredsstille det kravet. PS3 kommer med innebygd Blu-ray-spiller.

Rykter om at Blu-ray også kommer til Xbox 360 dukker opp med jevne mellomrom, men Microsoft har gjentatte ganger avkreftet at Blu-ray er på vei til konsollen. HD-film på Xbox 360 leveres gjennom videotjenesten Zune Video Store.

Playstation Home vs. avatarer

Gjennom Playstation 3 får medlemmer av PSN tilgang til en Second Life-aktig virtuell verden kalt Playstation Home. Her kan man løpe rundt med en virtuell versjon av seg selv, møte andre digitale utgaver av levende mennesker, spille minispill, innrede sin virtuelle leilighet og lignende.

Xbox 360 har ikke en lignende virtuell verden, men du kan (og må) lage deg en avatar som representerer deg i onlinetjenesten Xbox Live. Avataren kan, som i Home, kles opp og du kan kjøpe gjenstander til den. Enkelte spill tillater også at bruker avataren som figur.

Konklusjon

Både Xbox 360 og PS3 har attraktive tilleggstjenester. PS3 er litt bedre utstyrt enn Xbox 360 med innebygd Blu-ray-spiller (PS3 har også innebygd trådløst nettverksadapter som må kjøpes i tillegg til Xbox 360), men på en annen side er Xbox 360 den eneste konsollen som tilbyr nettbasert filmleie av HD-filmer. Summa summarum er løpet ganske jevnt.

Til syvende og sist må du bestemme deg for hva du synes er viktigst for deg blant utstyret og tilleggstjenestene PS3 og Xbox 360 tilbyr og gjøre valget ditt basert på dette.

Hvor ble det av Wii?

Vi har ikke glemt Nintendo Wii, men bortsett fra muligheten til å lage avatarer kalt Mii tilbyr ikke Wii noen av tjenestene Xbox 360 og PS3 gjør. Wii er først og fremst en spillkonsoll (du kan ikke se DVD-er på den engang), mens denne artikkelen har tatt for seg Sonys og Microsofts tilbud som ikke er direkte spillrelaterte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere