PST: - Det er veldig vanlig med trusler mot Norge

Skjermdump av nettsiden Al Platform Media, hvor jihadister angivelig skal ha drøftet terrorangrep mot Norge.

Skjermdump av nettsiden Al Platform Media, hvor jihadister angivelig skal ha drøftet terrorangrep mot Norge. Foto: Skjermdump (Al Platform Media)

To påståtte trusler er fremmet mot Norge på nettforum den siste uken.

I kjølvannet av terrorangrepene i Paris ble det framsatt en trussel mot Norge på et fransk nettforum. Og onsdag skriver den danske avisen Jyllands-Posten at jihadister drøfter mulige angrep på Norge, Danmark og Storbritannia på et nettforum som knyttes til terrorgruppen Den islamske stat (IS).

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier det blir framsatt mange trusler på ulike nettsteder mot Norge og Vesten for øvrig.

- Vi er kjent med det som Jyllands-Posten skriver om i dag. Hvordan vi vurderer denne trusselen, om man i det hele tatt kan kalle det en reell trussel, ønsker jeg ikke å gå noe særlig inn på, rett og slett fordi trusler av ulik grad er veldig vanlig, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til Nettavisen.

- Vi ønsker ikke å gå ut og si hvordan vi konkluderer eller vurderer enhver form for trussel, fordi sånne trusler kommer hele tiden, sier Hugubakken.

- Vanskelig å se logikken
- Det som er vår erfaring, er at det ofte er lite sammenheng av å framsette trusler og gjennomføring av det man truer med. Som regel er formålet å framsette trusler, og ikke det man truer med. Man kan aldri være sikker, men det er vanskelig å se logikken i at man har brukt mye ressurser på å planlegge et terrorangrep, og så varsle om den i forkant, sier han.

Den siste angivelige trusselen ble framsatt på nettsiden Al Platform Media, som er tilknyttet Den islamske stat (IS).

«Hvis Gud vil, bringer jeg snart gode nyheter fra Danmark og Norge. Ta oss med i deres bønn. Du har snakket om at det andre angrepet i Frankrike, og det var sant, og når tror jeg på deg angående invasjoner i Danmark og Norge, og jeg venter på dem, hvis Allah vil,» lyder ett av innleggene.

Fragmenter av hele bildet
Hugubakken sier at de to siste påståtte truslene utgjør bare en liten del av det totale trusselbildet mot Norge.

- Dette er publiseringer på nettet som det er mange av. Disse to er bare fragmenter av det store bildet. Det vi gjør er å forsøke å se hva dette betyr helhetlig, og ikke bare den enkelte trussel, sier Hugubakken.

- Men vi jobber så godt vi kan med å ettergå hver trussel, og forsøker å avgjøre om det ligger en realitet bak eller ikke. Og i de fleste tilfeller ligger det ikke noen realiteter bak framsatte trusler, sier kommunikasjonssjefen.

Hevder al-Qaida sto bak
Onsdag frigjorde al-Qaida i Jemen en video hvor de hevder at det var terrorgruppens øverste leder,Ayman al-Zawahri, som beordret terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris forrige uke.

- Det er mye som taler for at dette stemmer, sier Nordens fremste terrorekspert, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Det er blitt påstått at terrorangrepet mot Charlie Hebdo har vært planlagt siden 2011. Det tror ikke Ranstorp.

- Det virker litt lang tid, og det var før Charlie Hebdo kom virkelig på banen. Men kanskje planleggingen har pågått i to år. Det tar tid å planlegge, men jeg tror ikke det har pågått siden 2011, sier Ranstorp, som er terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.