*Nettavisen* Nyheter.

PST: - Ekstreme islamister utgjør den største trusselen

PST-sjef Benedicte Bjørnland presenterer sin trusselvurdering for 2018 tirsdag ettermiddag. Til stede var også justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Ole Berg-rusten (NTB scanpix)

Slik ser PST på truslene mot Norge.

30.01.18 13:36

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) presenterte sin årlige trusselvurdering tirsdag ettermiddag.

Du kan lese hele trusselvurderingen her!

Terrorfaren har ifølge PST ikke økt siden november. Ekstrem islamister utgjør fortsatt den største trusselen mot Norge.

Europa utsatt

- Men flere europeiske land er utsatt for alvorlige terrortrusler, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland i sin innledning.

De siste årene har PST og E-tjenesten fortalt om økende trykk fra Russland mot norske nettverk. Også Kina er framhevet for et spesielt høyt nivå på sin etterretningsvirksomhet mot Norge.

- Vær obs

PST ber også folk, politikere og journalister å være oppmerksom på at utenlandske interesser kan forsøke å påvirke det norske demokratiet.

– Hensikten vil være å etablere kanaler for fordekt påvirkning. De kan påvirke utfallet av politiske prosesser, sier Bjørnland.

Slik oppsummerer PST utsiktene for 2018:

Etterretning

  • Rekruttering av kilder og agenter, kartlegging av virksomheter og kritisk infrastruktur samt nettverksoperasjoner, vil utgjøre de mest alvorlige utfordringene knyttet til fremmede staters etterretningsvirksomhet i 2018.
  • Virksomheter innen norsk forsvars- og beredskapssektor, statsforvaltning, forskning og utvikling samt virksomheter innen kritisk infrastruktur, vurderes som særskilt utsatte etterretningsmål.

Politisk motivert vold

  • Personer og grupper inspirert av ekstrem islamistisk ideologi vil være den primære terrortrusselen mot Norge det kommende året. Det vurderes som mulig at det vil forekomme forsøk på terrorangrep.
  • Et terrorangrep, eller et angrepsforsøk, vil sannsynligvis være lite komplekst, dvs. angrep utført av en til to personer, som anvender stikk- eller skytevåpen, kjøretøy eller enkle, eksplosive innretninger.
  • Det er lite sannsynlig at høyreekstreme vil begå terrorhandlinger i 2018. Ved en eventuell høyreekstrem terrorhendelse, vil denne sannsynligvis være utført av en enkeltperson, eller få personer, som handler på eget initiativ.
  • Det siste året er det registrert økt aktivitet i deler av det venstreekstreme miljøet. Det er imidlertid svært lite sannsynlig at venstreekstreme vil begå terrorhandlinger.

Trusler mot myndighetspersoner

  • En del politikere vil motta trusler og hatske ytringer på bakgrunn av de politiske sakene de fronter. De fleste trusselaktørene har imidlertid en lav kapasitet og evne til å begå vold, og vi forventer ikke at dette vil endre seg i 2018.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag