RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erichsen, Jarl Fr.

PST: - Terrorgruppa har reist fra Syria

Sist oppdatert:
Norge skal være målet.

Politiets sikkerhetstjeneste har informasjon som kan tyde på at en gruppe har reist fra Syria og inn i Europa for å begå et terrorangrep. Norge kan være et mål.

Det sier PSTs fagdirektør for strategisk analyse, Jon Fitje Hoffmann, til NRK.

– Det er snakk om en gruppe med tilknytning til ekstrem islamisme, sier han.

Ekstrem islamisme

– Vi fikk opplysninger om at en gruppe personer har reist fra Syria med målsetting om å gjennomføre terrorangrep i Vesten, og Norge er nevnt konkret. Det er utgangspunktet for situasjonen vi har nå, sa Hoffmann til TV 2 tidligere fredag.

Han forteller at arbeidet så langt har styrket troverdigheten i disse opplysningene.

– Dette er en veldig spesiell situasjon som hele PST har jobbet med sammen med våre samarbeidspartnere, først og fremst etterretningstjenesten. Mange er involvert i vurderingene og handlingene man gjør på bakgrunn av det, forteller Hoffmann.

Ingen siktelser

Politiet kontakter også personer som er i Norge, i saken. Hoffmann understreker at de ikke har siktet eller pågrepet noen, og at de ikke kan peke på enkeltpersoner slik situasjonen er nå.

– Vi tar kontakt med personer som vi mener kan ha opplysninger eller være relevante. Det er en omfattende prosess og vil pågå så lenge det er behov for det, sier Hoffmann.

Direktøren legger til at de ikke er klar over hvor gruppen befinner seg nå.

Opplysningene blir kjent samme dag som politiet vil vurdere å sette i verk flere tiltak enn de som ble tatt i bruk som følge av terrortrusselen som ble kjent torsdag.

– Vi vil ha telefonmøte med alle politimesterne, få inn situasjonsrapporter, og se om vi skal gjøre ytterligere tiltak, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til TV-kanalen.

Statoil skjerper sikkerheten

Sikkerhetsberedskapen i Statoil er høynet som følge av terrortrusselen, opplyser konsernsjef Helge Lund.


– Vi følger situasjonen meget tett. Vi har tett kontakt med norske myndigheter og iverksetter de tiltakene vi mener er nødvendige, basert på deres trusselvurderinger, sier Lund til NTB.

For halvannet år siden ble selskapet rammet av den verste terroraksjonen som noen gang er rettet mot et norsk selskap, da terrorister angrep gassanlegget Tigantourine i In Aménas i Algerie. Fem norske Statoil-ansatte ble drept i de fire dagene gisseldramaet varte.

– Vi har etter In Amenas-hendelsen bygd opp et sterkt program på sikkerhet som gjelder alle deler av selskapet. In Aménas har nok gjort at vi har ekstra oppmerksomhet om denne typen problemstillinger, sier Lund, som ikke vil gå i detaljer på hvilke tiltak som nå er iverksatt.

– Det ligger jo litt i sakens natur at vi ikke ønsker å snakke spesifikt om tiltakene, sier han.

– Hvor sårbare er norske oljeinstallasjoner for et terrorangrep?

– Terrorisme kan skje hvor som helst. Vi jobber kontinuerlig med sikring. Selv ikke i Norge er vi forskånet for dette, og vi må gjøre det vi kan for å redusere risikoen, sier Helge Lund.

- Burde vært stoppet

PST mener terrortrusselen mot Norge kan knyttes til islamistiske miljøer i Syria. PST-sjefen mener norske syriafarere skulle vært stanset før de reiste ut av landet for å delta i borgerkrigen.

PST-sjef Benedicte Bjørnland.

– Det er fordi vi har sett at en del av dem som reiser fra Norge, knytter seg til ISIL eller Jabhat al-Nusra, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til Klassekampen.

– Det er godt dokumentert at disse gruppene bedriver ren terrorvirksomhet. Vi er bekymret for at personer med norsk tilknytning knytter seg til slike grupperinger, sier hun.

Troverdig trussel

Bjørnland opplyste på en pressekonferanse torsdag formiddag at PST nylig har fått informasjon om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge om kort tid.

– Det er en ikke-spesifikk, men troverdig trussel, sa PST-sjefen.

At trusselen er troverdig blir bekreftet av amerikanske tjenestemenn overfor nyhetskanalen ABC News.

Politiet i Oslo startet allerede torsdag arbeidet med å oppsøke flere kriminelle og radikale miljøer i hovedstaden. Målet er å sjekke konkrete personer som ikke nødvendigvis knyttes direkte til terrorplanene. Men de kan sitte på informasjon som kan vise seg å være viktig i den videre etterforskningen, får VG opplyst.

Trusselbildet har vokst

I en rapport tidligere i år slo PST fast at trusselbildet mot Norge og norske interesser har vokst, særlig på grunn av den økte strømmen av nordmenn som drar til Syria for å krige.

I mars anslo PST at rundt 50 nordmenn hadde reist til det borgerkrigsherjede landet. Flere eksperter mener det er sannsynlig at noen av disse er involvert i planleggingen av et terroranslag mot Norge. Om nordmenn er involvert i gruppen som planlegger en terrorhandling i Norge, ville ikke Bjørnland kommentere.

Justisdepartementet sendte i begynnelsen av juli ut på høring et forslag om lovendring for fremmedkrigere. PST-sjefen sier til Klassekampen at hun ønsker seg større fullmakter.

Hun peker på at enkelte av grupperingene i Syria og Irak har et perspektiv som handler om global jihad og en visjon om globalt verdensherredømme. PST er derfor bekymret for at personer kan sendes hjem igjen med oppdrag.

Høyeste beredskap noen gang

Det var den nyopprettede antiterrorgruppen Felles kontraterrorsenter (FKTS) som avdekket terrortrusselen mot Norge, skriver Bergens Tidende.

Senteret startet opp driften i februar i år og betjenes av ansatte fra både PST og Forsvarets etterretningstjeneste. Allerede i begynnelsen av juni opplyste PST-sjefen at senteret i første halvår har gjennomført analyser av trusselen fra norske fremmedkrigere i Syria.

Etter at PST-sjefen og justisminister Anders Anundsen (Frp) orienterte om trusselen torsdag, ble en omfattende beredskap satt i verk landet rundt.

– Det er en høyere beredskap nå enn det har vært noen gang før, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til NRK.

Kan heve beredskapen

Alle politidistriktene har fått informasjon fra Politidirektoratet om den mulige trusselen og det er opp til politidistriktene selv å gjøre lokale vurderinger for hvordan de vil håndtere dette. Over hele landet er væpnet politi synlig, spesielt på flyplasser, grenseoverganger og viktige knutepunkter. Den høye beredskapen kan holdes lenge.

– Den holder vi så lenge det er nødvendig. Det er trusselvurderingen fra PST som er avgjørende, så vi kan heve beredskapen ytterligere og iverksette flere tiltak, sier Humlegård. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere