*Nettavisen* Nyheter.

PST avviser at det har kommet konkrete trusler mot norske politikere

Politiadvokat Signe Aalling i PST holdt pressekonferanse i forbindelse med Krekar-saken torsdag. Foto: Heidi Schei Lilleås (Mediehuset Nettavisen)

- Ikke kommet konkrete trusler.

12.11.15 15:26

Natt til torsdag ble trusseldømte og fengslede Krekar (59) pågrepet i fengsel som en del av en internasjonal aksjon mot terror.

Han er nå siktet for å ha drevet planlegging av terrorangrep mot Norge og andre europeiske land.

Les også: Eksperter tviler: - Det rimer ikke

Det kom først meldinger om at Krekar og hans nettverk skal ha kommet med trusler og planlagt attentat mot norske politikere, men det avviser både Justisdepartementet og PST.

- Det har ikke kommet konkrete trusler mot norske politikere, presiserer kilder i Justisdepartementet overfor Nettavisen.

Det samme bekreftet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på en pressekonferanse i forbindelse med Krekar-siktelsen.

– Dersom det hadde foreligget konkrete, akutte trusler mot norske borgere ville vi vært gjort kjent med det. Så etter vår vurdering har det ikke vært konkrete trusler, sier politiadvokat Signe Aalling i PST. sikkerhetstjeneste (PST).

Ifølge italienske medier skal det ha vært snakk om attentat mot norske og britiske diplomater for å få Krekar løslatt fra norsk fengsel.

Fakta

Fakta om Krekar-siktelsen:

Tett samarbeid

Politiets sikkerhetstjeneste har samarbeidet med italienske myndigheter over flere år i saken som torsdag førte til pågripelse av Krekar og to andre personer.

– PST har sammen med beredskapstroppen bistått i pågripelsene som skjedde uten dramatikk klokken 05.30 torsdag morgen i en felleseuropeisk aksjon, sa politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste under en pressekonferanse torsdag.

Aalling sier det også er foretatt ransakinger og at samarbeidet med italienske myndigheter har pågått over flere år.

Ved siden av Krekar er en 38 år gammel norsk statsborger bosatt i Fredrikstad og en 42-årig iraker bosatt i Drammen, pågrepet. De er siktet etter flere italienske straffebestemmelser som etter norske forhold tilsvarer det å inngå terrorforbund.

Les også: Krekar utpekt som leder for terrornettverket
Les også: - Befrielse for mange om Krekar sendes ut

Fakta

Krekar-saken:

17 pågrepet

Det er italienske etterforskere som har koordinert den internasjonale politiaksjon. 17 personer er så langt pågrepet, flere av dem i Italia, fire i Storbritannia og tre i Norge.

Krekar pekes ut som en av hovedmennene i en ny terrorgruppe med bånd til IS.

I en pressemelding fra Eurojust, som er et samarbeidsorgan for påtalemyndigheten i europeiske land, blir det hevdet at Krekar er lederen for terrornettverket som går under navnet Rawti Shax (ny retning) eller Didi Nwe (mot fjellet).

Politiadvokat Aalling i PST opplyser at de har vært holdt orientert om etterforskningen og kjenner hovedbildet, men at hun ikke kan si noe om detaljene.

– Bevisbildet til er ganske sammensatt, med bevis fra mange land. Det totale bevisbildet er ikke tilgjengelig for oss for alle de 17 pågrepne, sier Aalling.

– Dette skal være et terrornettverk med celler i mange land. Relasjonene mellom de forskjellige personene har jeg ikke forutsetning for å si noe om, fortsetter hun.

Les også: Krekar: - Nordmenn som tegne Muhammed fortjener å dø

Les også: Solberg ønsker samarbeid med Italia om Krekar

Klikk på bildet for å forstørre.

- VIKTIG AKSJON: Sjefen for de italienske sikkerhetsstyrkene, Giuseppe Governale, opplyste på en pressekonferanse torsdag at Krekar planla terroraksjoner i Norge og andre europeiske land.

30 dager på å kreve Krekar utlevert

Det kan ta tid før spørsmålet om Krekars utlevering til Italia blir avklart.

– Utlevering er et lengre løp, sier politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste.

Hun sier italienske myndigheter innen 30 dager må fremme en formell utleveringsbegjæring, som skal vurderes av påtalemyndigheten før den behandles rettslig.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag