RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PST: Bedrifter må være våkne når de ansetter utlendinger

PST-sjef Benedicte Bjørnland legger fram trusselvurderingen for 2015. Justisminister Anders Anundsen er til stede.
PST-sjef Benedicte Bjørnland legger fram trusselvurderingen for 2015. Justisminister Anders Anundsen er til stede. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)
PST ber bedrifter være bevisste ved ansettelser av utlendinger, særlig personer fra Kina, Russland og Iran.

– Disse kan være sårbare for press fra egne lands etterretningsmyndigheter, advarer Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Vi ønsker ikke noe yrkesforbud i Norge mot personer som kommer fra andre land. Men vi vil informere om at man bør være seg bevisst hvilke land man ansetter fra, og hvor i bedriften man lar personen komme inn, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB.

Under sikkerhetstjenestens åpne trusselvurdering for 2015 onsdag, ga hun temaet statlig etterretningsvirksomhet stor oppmerksomhet.

Mellom

For første gang på flere år offentliggjorde PST navn på to stater, Kina og Russland, som de mener myndigheter, bedrifter og forskningsinstitusjoner bør være spesielt oppmerksomme på.

– Det er ikke bare disse landene som driver etterretning i Norge, men det er de to landene som vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, samtidig som de har stor kapasitet, særlig i cyberdomenet, sier Bjørnland til NTB.

Hun mener bedrifter, universiteter og forskningsinstitusjoner bør være spesielt oppmerksomme ved ansettelser av folk fra Kina, Russland og Iran.

– Ikke fordi at vi har grunn til å tro at folk med kinesisk, russisk og iransk bakgrunn er agenter, men fordi vi tenker at dette er personer som kan være sårbare for påvirking fra egne lands etterretningstjenester.

– Når det gjelder personer fra Iran, handler det spesielt om spredning av kunnskap som kan brukes til å produsere masseødeleggelsesvåpen, påpeker hun.

Mellom

Bjørnland sier flere norske bedrifter og forskningsinstitusjoner sitter på informasjon som Russland og Kina er interessert i.

– Spesielt Russland er interessert i kunnskap og teknologi som kan understøtte deres egen forsvarsreform. De er interessert i sikkerhet og beredskap og det vi måtte ha av hemmeligheter innenfor den sektoren. Og de er interessert i også, sammen med andre land, hva slags leveransekapasitet energibransjen i Norge har, påpeker hun.

Konsulentbransjen

Konsulentbransjen er spesielt utsatt for etterretning, mener PST.

– Vi ser at konsulentselskaper kan bli brukt av andre staters etterretningstjenester for å hente ut kunnskap på en tilforlatelig måte. Vi har sett flere eksempler på det de siste årene, sier Bjørnland.

Hun peker på at konsulentselskapene i dag kan holde sine kundelister hemmelige, og dermed potensielt skjule andre staters interesser.

– Slike selskapers vurderinger, ressurser og kontakter i det politiske miljøet kan gi et godt grunnlag for innhenting av informasjon om norske politiske beslutningsprosesser. Det er ikke gitt at norske eller utenlandske konsulenter vet hvem kunden egentlig er, eller hva som er det egentlig formålet med et oppdrag, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere