Gå til sidens hovedinnhold

PST etterforsker knivstikking i Oslo som terrorangrep

PST har overtatt saken. Russisk statsborger pågrepet.

Torsdag ble en norsk kvinne som var kunde i en Kiwi-butikk i Møllergata knivstukket under det politiet først opplyste var et ransforsøk.

Hun ble brakt til sykehus med kritiske skader.

En mann tidlig i 20-årene ble kort tid etter pågrepet. Han bar da på en kniv. Mannen er russisk statsborger og kom til Norge via Sverige, opplyste PST på en pressekonferanse fredag. De har nå overtatt etterforskningen i saken.

- Har tilknytning til islam

- Siktede har i avhør sagt at han hadde til hensikt å begå terrorhandling og drepe flere mennesker. Han har selv forklart at han har tilknytning til islam, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til Nettavisen.

- Alt som kan bidra til å belyse hans intensjon med denne handlingen vil nå bli etterforsket, herunder hans psykiske tilstand.

I PSTs trusselvurdering for 2018 skriver de følgende om politisk motivert vold:

  • Personer og grupper inspirert av ekstrem islamistisk ideologi vil være den primære terrortrusselen mot Norge det kommende året. Det vurderes som mulig at det vil forekomme forsøk på terrorangrep.
  • Et terrorangrep, eller et angrepsforsøk, vil sannsynligvis være lite komplekst, dvs. angrep utført av en til to personer, som anvender stikk- eller skytevåpen, kjøretøy eller enkle, eksplosive innretninger.
  • Det er lite sannsynlig at høyreekstreme vil begå terrorhandlinger i 2018. Ved en eventuell høyreekstrem terrorhendelse, vil denne sannsynligvis være utført av en enkeltperson, eller få personer, som handler på eget initiativ.

I trusselvurderingen skriver PST også:

«Dersom det gjennomføres en terroraksjon i Norge, er det lite sannsynlig at denne vil avvike fra den typen angrep man ser ellers i Europa. Dette betyr at metoder som kniv- eller kjøretøysangrep også er aktuelle her.»

- Mulig første islamistangrep

- Er dette det første islamistiske angrepet på norsk jord?

- Det er det første knivangrepet på det som kan synes å være et tilfeldig valgt offer, som potensielt har tilknytning til ekstrem islamisme, sier Bjørnland.

PST-sjefen sier det så langt ikke er avdekket tilknytninger mellom den siktede russeren og andre i det ekstreme islamistiske miljøet i Norge.

Gjerningsmannen skal etter angrepet på kvinnen ha angrepet personen som satt i kassa, men deretter valgt å løpe fra stedet. Han ble innhentet av politiet og pågrepet.

Kvinnen sto i kassen og skulle betale da hun ble stukket i ryggen.

PST holdt presseorientering om saken fredag ettermiddag klokken 15.

- I går ble en norsk kvinne i 20-årene knivstukket i en Kiwi-butikk i Oslo sentrum. Hun er kritisk skadd, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

- Hadde til hensikt å drepe flere

Hun forteller at gjerningsmannen raskt ble pågrepet, og at Oslo-politiet startet etterforskning.

– Den pågrepne er en russisk statsborger som kom via Sverige til Norge på torsdag. Fredag morgen besluttet Riksadvokaten at etterforskningen av knivangrepet overføres til PST. Siktede sier han hadde til hensikt å drepe flere, sa PST-sjefen.

Vurderer trusselbildet

– Den videre etterforskningen vil forsøke å avklare om dette var en terrorhandling, sier Bjørnland og fortsetter:

– Per nå har vi ingen opplysninger som indikerer at flere personer er involvert eller at det er planlagt flere angrep.

– PST vil vurdere om hendelsen påvirker det generelle trusselbildet, sier PST-sjefen.

Pågrepet nær åstedet

Kvinnen ble brakt til Ullevål sykehus med kritiske skader, men tilstanden ble betegnet som stabil.

Etter knivstikkingen skal gjerningsmannen ha angrepet personen som satt i kassa, men deretter valgt å løpe fra stedet. Han ble pågrepet av politiet i nærheten av åstedet etter kort tid.

Butikken ble stengt, og det ble foretatt kriminaltekniske undersøkelser på stedet etter hendelsen.

Kommentarer til denne saken