Gå til sidens hovedinnhold

PST fant 390.000 kroner under madrassen til terrorsiktet islamist

PST knytter pengene til terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS).

Nettavisen er kjent med at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har etterforsket mannen over lang tid. Tirsdag slo de til og pågrep ham.

Onsdag ble han varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett. I perioden blir han også underlagt brev- og besøkskontroll.

Mannen er i begynnelsen av 30-årene og er bosatt i Østfold, ifølge offentlige opplysninger. Men han er syrisk statsborger.

Lang etterforskning

Mannen er siktet for terrorfinansiering og saken knytter seg til ekstrem islamisme. Finansieringen skal være av en islamistisk terrororganisasjon, og PST knytter dette til Islamsk Stat (IS).

- Dette er en sak vi har etterforsket lenge og dreier seg om terrorfinansiering, sier seniorrådgiver Martin Bernsen til Nettavisen.

I fengslingskjennelsen heter det blant annet om siktelsesggrunnlaget:

«Siktede, som er syrisk statsborger, ble pågrepet og avhørt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) 26. mai 2020. Samme dag ble det ransaket på hans bopel, der det blant annet ble gjort funn av omkring 390 000 kroner under madrassen i sengen til siktede.

Det ble også gjort funn av det PST antar er et regnskap. Det ble også gjort elektroniske beslag. Siktede har i avhør ikke erkjent straffeskyld og avvist at de beslaglagte pengene som funnet på hans bopel skal ha noe med ISIL eller terrorisme. Siktede har videre i avhør benektet å ha noe kjennskap til XX eller YY (to andre terrormistenkt, red. anm.).»

PST jobber på spreng med å finne ut hvem som har fått finansieringen og hvordan det har foregått.

- Etterforskningen vil avdekke om det er snakk om finansiering i inn- eller utland, og til hvem. Men vi kan ikke kommentere mer per nå, sier Bernsen.

Retten: Overførte penger

I kjennelsen heter det videre:

«Det fremgår av PSTs påtegning av 27. mai 2020 at hovedmistenkte XX er siktet for terrorfinansiering ved at han ved flere anledninger har sendt penger til terrorgruppen ISIL og da konkret til YY. Det vises til påtegning inntatt i dok. 01,01 og følgende påtegninger for en nærmere beskrivelse av mistankegrunnlaget mot XX.»

Det kommer også frem at Østfold-mannen har hatt kommunikasjon med XX. I en PST-rapport går det ifølge retten frem at XX får oppgitt et norsk telefonnummer fra YY.

YY opplyser om at eieren av dette telefonnummeret, tilhørende Østfold-mannen, kan formidle penger til XX i Syria.

Av PST-rapporten kommer det ifølge retten frem at XX og Østfold-mannen oppretter kontakt og oversendelse gjennomføres. Pengene kom frem til YY 13. november 2017.

Mannens forsvarer, Harald Otterstad, har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Til NRK sa forsvareren følgende før fengslingen:

– Han avviser straffeskyld fullstendig og stiller seg helt uforstående til siktelsen. Han har ingen relasjon til en terrororganisajon.

– Hva går siktelsen ut på?

– Han skal ha bidratt til å finansiere en terroroganisasjon i Syria. Jeg kan ikke si mer enn det, sa Otterstad til statskanalen.

Kommentarer til denne saken