OSLO TINGRETT (Nettavisen): I flere måneder før Laila Anita Bertheussen ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i fjor vår gjorde hun en rekke Facebook-søk på teateret Black Box i Oslo.

Høsten 2018 gikk oppsetningen Ways of seeing på teateret, noe som fikk Bertehussen til å reagere kraftig i en kronikk. På Facebook gjorde hun også flere søk på personer som fremførte stykket.

Dette mener påtalemyndigheten har interesse for saken fordi de mener det styrker motivet til Bertheussen for alle forholdene hun er tiltalt for (se faktaboks under om tiltalen).

Den tiltalte kvinnen nekter straffskyld for alle anklagene.

Her kan du lese mer om straffesaken mot Bertheussen.

Derfor er Facebook-søkene interessante

Natt til 6. desember 2018 ble daværende Frp-justisminister Tor Mikkel Waras familiebil og -hjem utsatt for hærverk ved tagging av hakekors ordet «rasist».

- Vi mener fokus på Ways of seeing er hennes motiv for å gjøre skadeverket for å iscenesette at noen andre har gjort det, sier statsadvokat Frederik G. Ranke til Nettavisen.

Les også: Laila Anita Bertheussen: - Det var et sjokk

5. og 6. desember 2018 gjorde Bertheussen minst ti søk på Black Box. Hun var også oppe midt på natten, og en helseapp hun har installert på sin iPhone viser bevegelse i det samme tidsrommet PST mener hærverket skjedde på familiebilen og -huset til Wara/Bertehussen.

- Natt til 6. desember har hun en og en halv time uten noe søk i det hele tatt, så er det en halvtime intens Ways of seeing-søk. Deretter er telefonen i bevegelse og Wara våkner av disse bevegelsene mens telefonen er i bevegelse, forklarer Ranke.

Les også: Bertehussen opprettet falsk Facebook-konto for å slenge med leppen mot Per Sandberg

- Hvorfor mener du at dette underbygger at det var tiltalte som begikk hærverk denne natten?

- Vi mener hun har hatt et sterkt fokus på Ways of seeing og har vært i bevegelse på det tidspunktet PST tok utgangspunkt i at hendelsene hadde skjedd, basert på Waras første forklaringer i avhør. Det er ingen tegn til at det er utenforstående som har gjort dette her, sier Ranke.

I det første avhøret forklarte Wara i avhør at han hadde våknet midt på natten av en hendelse.

Elden: - Ble hengt ut på NRK-program

I retten tirsdag ble det dokumentert en rekke søk Bertheussen har gjort på Facebook på sin iPad. Til alle døgnets tider har hun gjort søk på Black Box i en lang periode.

Politiet mener hun har forsøkt å få det til å se ut som det er personer tilknyttet teateret som har stått bak hærverk og trusselbrev som rammet daværende Frp-justisminister Tor Mikkel Wara, som også er samboer med tiltalte Bertheussen.

Les også: PST ville ha skjult kamera - hevder Bertehussen sa nei

Under kan du se faktabok med tidslinje for alle hendelsene mot Wara og andre toppolitikere.

Høsten 2018 ble oppsetningen Ways of seeing fremført. Ifølge teaterets hjemmesider var tema å kartlegge ulike nettverk de mente hadde interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn.

Fasader av boligene til ulike samfunnsprofiler ble filmet og vist under oppsetningen.

Blant disse var boligen til Laila Anita Bertehussen og hennes samboer, tidligere Frp-justisminister Wara. Stjerneadvokaten John Christian Elden representerer Bertheussen og mener søkene var naturlig.

Les også: Dette er PSTs bevis i straffesaken mot Bertehussen

- Hva er årsaken til at din klient har gjort alle disse søkene på teateret?

- Siden hun ble hengt ut på Black Box, Dagsnytt 18 og til hun skrev kronikken sin har hun søkt på personer i Ways of seeing. Hun har foretatt disse søkene over lengre tid på bakgrunn av det angrepet som har vært mot henne, sier Elden til Nettavisen.

I perioden 6. desember 2018 - 10. mars 2019 skjedde en rekke ulike straffbare hendelser mot boligen og bilen til Wara og Frp-toppene Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemann og stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde.

Wara ble utsatt for hærverk, fikk tilsendt trusselbrev og det ble satt fyr på et bosspann ved huset. 10. mars 2019 ble bilen tent på, men brannen ble raskt slukket.

Tirsdag var det hærverket 6. desember 2018 som var tema i retten.

Les også: - Trusselbrevet var skremmende og noe de reagerte sterkt på

- Wara omtalt som rasist

- Hvorfor er nettsøkene interessante for saken?

- Nettsøkene er et bakteppe som viser hennes interesse for Ways of Seeing. De er interessante som bakgrunnsinformasjon og er med å etablere et motiv, men ikke på den faktiske handlingen, selv om Wara i Ways of seeing ble omtalt som rasist, sier Ranke.

- Elden mener søkene er naturlige. Hva er din kommentar til det?

- Jeg skjønner at Elden mener det, vi mener det er interessant med det intense fokuset hun har på Ways of Seeing helt inn til timer før hun ble pågrepet. Det var flere måneder med intenst interesse for Ways of seeing.

I retten la også påtalemyndigheten frem bevis som undersøkelser fra en rød tusj som ble beslaglagt i Wara-boligen. Dette er samme farge som ble brukt på taggingen. I tillegg ble data fra en helseapp på hennes iPhone lagt frem som bevis.

- Det er en tusj som er av samme type som ble benyttet på deler av hærverket hvor Kripos har en sterk konklusjon på at det er den typen tusj. Så har de konkludert med at det er en sannsynlighetsovervekt på at det er akkurat den tusjen som er benyttet på deler av hærverket, sier Ranke.

- Vi mener dette er et sterkt indisium sett i sammenheng med andre indisier i saken, men dette kommer vi tilbake til i vår avsluttende prosedyre.

- Liten bevisverdi

Helseappen ble ført som bevis for å vise at Bertehussen har beveget seg i samme tidsrom som politiet mener hun har begått de straffbare handlingene. Anslagsvis er det mellom klokken 02.00 - 02.30 natt til 6. desember 2018.

Elden er ikke uventet kraftig uenig med påtalemyndigheten i deres vurdering av bevisverdien.

- Min klient oppfatter det som positivt at medieantydningene om tusj og helseapp som bevis mot henne blir dokumentert. Nå har vi fått frem hva som faktisk er tilfellet, og det har isolert sett begrenset bevisverdi. Dette skal angivelig være PSTs bevis på at hun har noe å gjøre med angrepet 6. desember 2018, på et tidspunkt hun lå og sov, sier Elden.

Han mener helseappen er til hjelp for Bertehussen, blant annet fordi den ikke knytter henne til bevegelser utenfor boligen. Altså kan hun ikke kan ha tagget verken bilen eller vegger på huset.

- Det er et godt bevis som understøtter hennes forklaring, utover det har det liten bevisverdi. Vitnet fra PST kunne ikke si noe om avstand beveget, det anga en maksmengde på antall skritt som var tatt, men han sa også at det kunne være vesentlig færre enn det. I tillegg plasserer helseappen henne innvendig i boligen, som i trapper, slik hun har forklart. Det er rett og slett ikke noe bevisverdi.