Det informerer Politiets sikkerhetstjeneste (PST på sine hjemmesider. De opplyser videre om at de er kjent med mannen som er siktet etter drapene i Kongsberg fra tidligere.

«Hendelsene i Kongsberg fremstår på nåværende tidspunkt som en terrorhandling, men etterforskningen, som ledes av Sør-Øst politidistrikt, vil avklare nærmere hva hendelsene var motivert av. Trusselnivået i Norge vurderes fremdeles som moderat.»

Følg PST sin pressekonferanse direkte klokken 17.00 her:

Les også: Amerikansk terrorovervåker: - Terrorgrupper har oppmuntret til å bruke bue som våpen

– Vi jobber aktivt med denne saken, sier leder for PST, Hans Sverre Sjøvold, på en pressekonferanse klokken 17 torsdag.

– Det er ingen tvil om at selve handlingen fremstår som at den kan være en terrorhandling, men vi må gjennom etterforskning for å få avklart motivene til den som er siktet, sier Sjøvold.

– Vi må også finne ut om dette kan inspirere andre til å utøve lignende handlinger, men per nå kan vi ikke si at vi registrerer noe slikt, sa PST-sjefen.

Siktede i saken er kjent for PST tidligere, men Sjøvold ønsker ikke å si noe mer om det nå. Mannen skal nå gjennom en prejudisiell observasjon med tanke på å få en faglig vurdering av spørsmålet om tilregnelighet.

Vanskelig å fange opp

– Det moduset som vi kan se her, gitt at det skulle være en terrorhandling, det er et ganske typisk modus for den type personer, og da går det svært kort tid fra man bestemmer seg til det skjer ett eller annet, sier han.

Leder for seksjon for kontra-terror Arne Christian Haugstøyl legger til at det er vanskelig å fange opp angrep som dette.

– Det er dessverre sånn at det er veldig mange mennesker som ytrer både intensjon og motivasjon om å begå voldshandlinger, sier Haugstøyl på pressekonferansen.

– Det er den store utfordringen for enhver sikkerhetstjeneste, å skille de som velger å gå fra ord til handling. Dette er en tilsvarende sak der vi har hatt utfordringer med å se at vedkommende skulle gjøre det han har gjort, sier Haugstøyl, og legger til:

– Det er én gjerningsperson. Erfaringen tilsier at det er en kort planleggingshorisont, og han har brukt enkle midler og våpen. De sakene er veldig vanskelige for en sikkerhetstjeneste å fange opp.

Les også: Tidslinje for drapene på Kongsberg

– Dette er en person som har gått ut og inn av helsevesenet en periode så jeg tror det er viktig at vi får denne historikken fram, sier Sjøvold.

– Vi var kjent med vedkommende. Hvordan vi var det må vi først og fremst dele med Sørøst politidistrikt, sier Haugstøyl.

På sine sider skriver PST også at de arbeider med å undersøke om det som har skjedd i Kongsberg kan inspirer andre til å begå alvorlige voldshandlinger, i form av følgereaksjoner og hevnaksjoner med mer.

«PST har ikke opplysninger pr. nå om at så er tilfelle. »

Endrer ikke trusselnivået

Hendelsen på Kongsberg fører ikke til at PST endrer vurderingen av trusselnivået i Norge. Det vurderes fremdeles som moderat.

Les også: Politiet: - Noen er funnet døde inne i boliger, noen er funnet ute

De vurderer det fremdeles som mulig at ekstreme islamister og høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i Norge.

«PST vurderer at det mest sannsynlige scenarioet ved et ekstremt islamistisk terrorangrep i Norge er angrep utført av én eller få gjerningspersoner med enkle våpentyper, mot mål med få eller ingen sikringstiltak.»

Angrep mot tilfeldige personer på offentlige steder er et gjentakende modus operandi blant ekstreme islamister som utfører terror i Vesten, opplyser PST.

Dette er den siktede 37-åringen

Nettavisen har valgt å gå ut med navnet på den siktede drapsmannen, Espen Andersen Bråthen. Han har i avhør erkjent de faktiske forholdene. I 2017 la han ut en video på YouTube der han omtalte seg selv som en muslim og budbringer og kom med en advarsel.

Les også: Her er terrorist Espen Andersen Bråthens advarsel

Kameraten slo alarm etter denne videoen: