Torsdag tok saken en dramatisk vending ved at Tor Mikkel Waras samboer gjennom 20 år, Laila Anita Bertheussen, ble siktet for falsk forklaring i saken.

Siktelsen gjelder brannen i familiens bil natt til søndag 10. mars.

Hun er siktet for overtredelse av straffeloven § 225 bokstav b) for å ha foretatt noe som vekker mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det.

Se pressekonferansen med PST-sjef Benedicte Bjørnland her:

– Hun ble pågrepet torsdag og ble første gang orientert om vår mistanke under pågripelsen, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

PST-sjefen sier det kan være naturlig å se om det er en sammenheng med de tidligere sakene.

- Bertheussen sitter nå i avhør, bekrefter Bjørnland.

Kriminalteknikere jobber torsdag kveld ved justisministerens bolig etter å ha fått tillatelse fra en kjennelse i Oslo tingrett.

Hun forteller at PST ikke har vært i kontakt med Wara selv. Det var statsminister Erna Solberg (H) som kalte ham inn til møte og fortalte sjokknyheten.

- Ses i sammenheng

Forholdet ses i sammenheng med tidligere trusler mot justisministeren og samboeren selv, hvor siktede kan ha lagt til rette for at politiet skulle etterforske denne hendelsen, som en eskalering av de tidligere fremsatte truslene.

- Handlingen kan etter omstendighetene rammes av flere straffebestemmelser. Hvorvidt det vil bli grunnlag for å utvide siktelsen, er det for tidlig å si noe om, sier Bjørnland.

De tidligere hendelsene etterforskes videre som overtredelser av straffeloven § 115 og straffeloven § 263. Bertheussen er ikke siktet for disse hendelsene.

Oslo besluttet at siktedes bolig kunne ransakes. Retten finner således at det foreligger «skjellig grunn til mistanke» for det forholdet Bertheussen er siktet for.

PST kommer ikke til å begjære Bertheussen varetektsfengslet.

- Høyeste prioritet

- Saken har høyeste prioritet i PST. Det er konkrete holdepunkter for å se hendelsene i sammenheng med hverandre, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland til Nettavisen allerede mandag.

PST-sjefen sa til Nettavisen at det dreier seg om flere enn de fem kjente hendelsene kjent i media - uten å gå inn på det.

Fem kjente hendelser

Black Box Teater viste opptak av Waras hjem i forestillingen «Ways of seeing», som ble vist i slutten av november 2018. Teateret presenterer dette som en kartlegging av «nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn».

En uke etter første forestilling, fant det første av fem angrep mot Wara og hans familie sted:

6. desember: Noen tegnet et hakekors og skrev «rasist» på huset og bilen til justisministeren. En hyssing fra en bensintank på en bil i nærheten ble ansett som et forsøk på/trussel om å tenne på bilen.

17. januar: Branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

11. februar: Mistenkelig gjenstand plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet, bundet fast med knute i en krok, under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden, og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

4. mars: Politiets bombegruppe rykket hjem til Wara etter funn av et brev i postkassen som ble oppfattet som truende.

10. mars: Politiet rykket ut til en brann i Waras bil, parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

- Vi tar sterk avstand fra volds- og hærværkshandlingene som mistenkes å være knyttet til forestillingen, har kunstnerisk ledelse ved Vega Teater, Hege Aga Edelsteen og Katinka Rydin Berge uttalt.