Se ungdomspartilederen fortelle om hetsen:

Kommende uke starter skolevalgkampen i hele landet for alvor, og ungdomspolitikere får dermed en viktig rolle.

Men det er ikke like lett å være synlig politisk aktiv, spesielt for ungdommer ned i lav alder.

– Personer helt ned til 13 år kan oppleve å skrive et innlegg for så å få en mur av kommentarer og dritt slengt etter seg, sier Hulda Holtvedt, talsperson i Grønn Ungdom i programmet Helgemorgen på NRK søndag.

Såpass stor økning i mengden med hets, press og trusler har det vært at PST nå ser seg nødt til å passe ekstra godt på ungdomspolitikerne. Det skriver NRK som først omtalte saken.

Les også: Disse studentene blir truet og hetset av kunstmiljøet - åpnet utstilling med politibeskyttelse

– Mer trygghet

2. nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Martin Jonsterhaug, forteller til samme kanal at de har politikere som har mottatt såpass mye trusler på stander at de har sett seg nødt til å forlate valgtorget.

– Det er også medlemmer som har mottatt drapstrusler fordi de har ytret seg, sier han.

PST har nå før høstens valg gitt et tilbud til alle ungdomspartiene om bistand. Det sier seksjonsleder for beskyttelse av myndighetspersoner i PST, Olav Rognlid.

Han forteller at de har sett at spesielt ungdomspolitikere trenger å samarbeide mer med politiet for å skaffe dem en god hverdag.

– De trenger å føle på mer trygghet enn det de gjør i dag, sier Rognlid.

Motter hets hver gang

Rollen til PST er ifølge seksjonslederen å drive trygghetsskapende rådgivning overfor ungdomspolitikerne, forteller det de vet om trusselbildet, samt sette dem i stand til å håndtere hverdagen sin.

Holtvedt forteller at nærmest samtlige av deres medlemmer i Grønn Ungdom mottar hets hver gang de ytrer noe i offentligheten.

Hun mener derimot det er forskjell på graden av hets, og at prisen for hennes politiske engasjement hadde vært «mye, mye dyrere» om hun hadde hatt et annet utseende eller et annet navn.

Personer med minoritetsbakgrunn eller utenlandsklingende navn mottar nemlig mye mer og grovere hets enn resten, sier Grønn Ungdom-lederen. Yngre jenter får på sin side mer seksualisert hets og personangrep, ifølge Holtvedt.