*Nettavisen* Nyheter.

PST kritiseres for overvåking av muslimer

PST har arrestert en som spionerte til fordel for myndighetene i Sudan. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

24.04.13 15:23

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste mener Politiet sikkerhetstjeneste gikk altfor langt.

EOS-utvalget mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har hatt grunnlag for å overvåke to norske, muslimske miljøer, men PST får kritikk for blant annet å ha registrert enkeltpersoner kun basert på religiøs overbevisning.

EOS-utvalget leverte onsdag en særskilt melding til Stortinget om PSTs registrering av personer tilknyttet to muslimske miljøer.

I meldingen kommer det fram at utvalget er enig med PST i at de i utgangspunktet har hatt grunnlag for overvåkingen av sentrale personer knyttet til de to miljøene. PST får likevel kritikk for at ikke alle enkeltopplysninger om personer i miljøene synes å tilfredsstille kravene til nødvendighet og relevans i PST-instruksen.

- Irrelevant
«Etter utvalgets oppfatning ikke synes å tilfredsstille kravene til nødvendighet og relevans i PST-instruksen paragraf 13 og 14. Dette omfatter både irrelevante opplysninger om sentrale personer og opplysninger om mer perifere personer som det ikke synes nødvendig for PSTs oppgaveløsning å behandle opplysninger om» står det i rapporten.

EOS-utvalget er et kontrollorgan som er oppnevnt av Stortinget for å føre kontroll med norsk etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste.

Intern oppfølging
Utvalget mener også at PST har registrert informasjon om personer kun på bakgrunn av deres religiøse overbevisning, og at mange av dem har blitt liggende for lenge i systemet.

«Mulig ukritisk innhenting og bruk av kildeinformasjon kan ha vært en medvirkende årsak til den omfattende registreringspraksisen utvalget har sett i undersøkelsen» står det.

ËOS-utvalget melder også at PST har tatt funnene alvorlig, og vil vurdere flere oppfølgingstiltak internt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag