Gå til sidens hovedinnhold

PST-leder vil lagre lenger

Oslo (NTB): Norsk sikkerhetspoliti har kun lov til å lagre tips om folk i fire måneder. Det er for kort tid, mener PST-leder Øyvind Tenold i Hordaland.

Etter fire måneder må sikkerhetstjenesten ifølge dagens regler slette tips som ikke er alvorlige nok til registrering og overvåking, skriver Bergens Tidende.

Etter 22. juli er antall tips til Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) økt kraftig, både om mulige voldelige høyreekstreme og islamister. Tenold mener sikkerhetstjenesten i dag ikke har gode nok muligheter til å lagre tipsene som kommer inn.

- Når vi ikke lenger har de tidligere tipsene og hva vi fant ut da, får vi heller ikke dannet oss et samlet bilde når nye tips kommer. Det blir som å lage et bilde der du kaster biter etter hvert, bare fordi du der og da ikke er sikker på om de passer inn, sier PST-lederen til Bergens Tidende.

PST har brukt firemånedersregelen siden 2005, etter at det tidligere overvåkingspolitiet (POT) ble til PST i 2002. Bakgrunnen for den nye tjenesten var at den daværende Lundkommisjonen fant at POT registrerte ulovlig mye.

- Å bli radikalisert er en prosess som kan gå over mange år. Problemet nå er at vi etter hvert må slette opplysninger som fremstår som urovekkende, og som senere kan bli verdifulle, fordi vi ikke har holdepunkter nok utover en dårlig magefølelse, sier Tenold. (©NTB) (©NTB)

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget