OSLO (Nettavisen): 18. mai, dagen etter nasjonaldagen, må den unge gutten møte i Oslo tingrett og svare på alvorlige terroranklager.

PST mener han hadde konkrete terrorplaner i Norge og forberedte disse. I tillegg mener de han avla ed hvor han sverget troskap til terrororganisasjonen Islamsk stat (IS), som muligens er den verste terrororganisasjonen i moderne tid.

- Jeg mener at PST avverget et mulig terrorangrep i Norge ved å pågripe tiltalte. Det var helt nødvendig å gjøre det for å få avverget det, sier statsadvokat Marit Formo til Nettavisen.

Hun ønsker ikke å si noe om hvor nært forestående det mulig terrorangrep var, men Nettavisen

16-åringen har hele tiden nektet straffskyld.

Les også: PST fant bilder av 16-åring med IS-flagg

Lastet ned IS-videoer på Twitter

Det var i begynnelsen av februar at 16-årigen, som er syrisk statsborger, bosatt øst i Oslo, ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), siktet for terrorvirksomhet. Han har sittet varetektsfengslet siden pågripelsen.

PST mener at han skal ha vært med i en gruppe appen Telegram hvor han deltok i diskusjoner og hvor det ble gitt råd til andre medlemmer.

I en av gruppene delte 16-åringen et PDF-dokument på 215 sider som omhandlet eksplosiver som er enkle å lage.

I tiltalen, som Nettavisen har fått tilgang til, heter det at han deltok i IS ved:

«å bistå ISIL med å spre propaganda, blant annet ved å laste ned, lage og publisere flere ISIL-propagandavideoer på Twitter. Han benyttet i denne forbindelse ulike ikke identifiserbare brukerprofiler han hadde opprettet på Twitter. Han laget også en instruksjonsvideo der han viste hvordan man kan laste opp ISIL-propaganda uten at automatiske filtre hos Twitter sperrer innholdet, som han delte med minst en bruker på Telegram. Videoene hadde religiøse sanger, såkalte "nasheed", fra "Den islamske staten" som blant annet oppfordret til å drepe fienden, kutte over halsen deres og se på at de dør".

Guttens forsvarer, Andreas Berg Fevang, slår sent fredag kveld tilbake mot PST.

- Vår klient erkjenner ikke straffskyld. Det er tale om et barn som etter vårt syn ikke hadde tenkt å gjennomføre noen terrorhandling. Vi mener det derfor ikke kan konstateret at mulig terrorangrep er blitt avverget, skriver Fevang i en SMS til Nettavisen.

Ifølge PST skal gutten også ha overført 1390 norske kroner som donasjon til et nettsted som inneholder IS-propaganda.

«Formålet med donasjonen var "jihad" (hellig krig) gjennom pengestøtte for å styrke "staten" (Islamsk stat, red. anm.)», heter det i tiltalen.

Ifølge tiltalen mener PST at 16-åringen har tatt nettbaserte kurs i å lage improviserte eksplosive innretninger med allment tilgjengelige materialer. Dette ble funnet på en PDF-fil på ni sider med arabisk tekst og bilder.

Les også: PST fant bruksanvisning for å lage bombe på mobilen til 16-åring

- Tiltalen er basert på ulike typer bevis i saken, blant annet funn på mobiltelefonen og iPad-en hans, kombinert med fysiske beslag på tiltaltes bolig, sier Formo.

- Nettavisen er kjent med at bombegruppen var med på ransakingen da tiltalte ble pågrepet og at det ble gjort beslag av kjemikalier, hva kan du si om det?

- PST hadde fattet mistanke om at tiltalte forberedte en terrorhandling i Norge, blant annet ved bruk av gift. På den bakgrunn var den nødvendig å pågripe ham og det ble aksjonert med politiets bombegruppe, sier statsadvokaten.

Søk på nettet: «Vellykket knivstikking»

PST har blant annet gjort følgende andre funn på digitale enheter som er beslaglagt:

 • en bok på 112 sider av Abi Jandal al-Azdi (tidligere terrorleder som er bedre kjent som Faris al-Zahrani som nå er død, red. anm.) om taktiske, operative og praktiske detaljer om hvordan man kan trene i små celler for å kidnappe fienden og forskjellige metoder man kan bruke for å drepe,
 • en PDF-fil på 8 sider som inneholdt 7 råd for å doble resultatene av aksjonene til solo-jihadistene, med følgende overskrifter:
 • 1 Vellykket knivstikking
 • 2 Lage Acetonperoksid
 • 3 Lage en detonator
 • 4 Lage en antipersonellbombe
 • 5 Utvinne Ricin-gift
 • 6 Bruk av gift på jobb
 • 7 Lage pepperspray
 • en PDF-fil på 33 sider om toksikologi,
 • en PDF-fil på 12 sider som inneholdt et kurs for hvordan man bruker mobiltelefonen for å detonere en bombe ved bruk av en transistor. Kurset var laget av Abu Rami al-Shami, medlem i nettverket "Ansar al-Mujahedin".
 • en PDF-fil på 14 sider som omhandlet nikotingift.
 • en PDF-fil på 7 sider fra Al-Saqri War Science Foundation, som handlet om å drepe fienden i stillhet ved bruk av bitumen gift, som ifølge skrivet er en meget farlig biologisk gift.
 • en PDF-fil på 28 sider som omhandlet tilberedelse av botulinumgift, en gift som lages av råtten mat.
 • en PDF-fil på 28 sider som omhandlet hvordan man kan lage masseødeleggelsesvåpen i form av en biologisk bombe.

Les også: PST frykter at terrorsiktet 16-åring er inspirert av IS og Al Qaida

Kan ha planlagt terror mot nattklubber i Norge

PST har også kartlagt at 16-åringen har gjort en rekke søk på internett de mener kan knyttes til terrorplanlegging som at det skal «kjempes mot «vantro» som lever nær ved dere.»

Det er også gjort søk med oppfordring om å kjempe mot «vantro» inntil det ikke lenger er forfølgelse, «himmelens belønning til martyrene» og «hva er belønningen til martyrene».

I tillegg er det gjort konkrete søk knyttet til Norge som PST mener kan knyttes til terrorforberedelser:

«Når skjedde den største massakren i Norge», «overfylte trafikksteder i Norge», «underholdningssteder Norge» og «nattklubber Norge».

- Vi mener at de aktuelle Google-søkene var ledd i en terrorhandling og at dette kan ha betydning for hvilke steder tiltalte så for seg som mulige terrormål. Vi mener forholdene dreier seg straffbart forsøk på terrorhandling og at det dreier seg om svært alvorlige straffbare forhold, sier Formo.

Tidligere har Avisa Oslo at PST mener 16-åringen har hatt til hensikt å tilvirke giftblandinger med terrorhensikt og målet har vært å ta livet av «vantro».

Han har ifølge PST også søkt opp flere kjemikalier og materialer de fryktet ville bli brukt i et terroranslag, heriblant aceton, som brukes i neglelakkfjerner, syre og gjødsel.

Norges yngste terrortiltalte

PST mener også at han har deltatt i terrororganisasjonen IS ved å være medlem av IS-sympatiserende grupper på digitale plattformer, heriblant Telegram, hvor han delte tekster, lydfiler, nyheter om IS og skrev meldinger.

16-åringen er den yngste i Norge som er blitt tiltalt for terrorvirksomhet i Norge.

- Både PST og påtalemyndigheten har hatt betydelig fokus på hans unge alder. Dette har både vært tatt hensyn til under etterforskningen og i fengslingsmøter. En sak med en så ung tiltalt skiller seg ut mot saker det etterforskningen dreier seg om voksne, sier Formor og forklarer videre:

- Det er andre krav til tempo og fremdrift og det er mange ting som skal ivaretas for tiltalte og hans verger.

Å ferdigstille en terrortiltale på under tre måneder fra pågripelse er høyst sannsynlig norsk rekord i hurtig etterforskning og saksbehandling.

Øvre strafferamme for forsøk å terrorhandling er 20 års fengsel, men i denne saken er det trolig snakk om straff i sjiktet den nederste fjerdedelen på grunn av guttens unge alder.