PST: Mindre risiko for IS-angrep i Norge

PST-sjef Benedicte Bjørnland.

PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

PST mener sannsynligheten for et angrep fra IS-sympatisører i Norge er noe mindre enn for et år siden.

29.10.15 13:49

Det framgår i en ny trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Dette skyldes primært endringer knyttet til de norske ekstremistmiljøene. 18 personer fra miljøene er mest sannsynlig drept i Syria, mens ni er varetektsfengslet og siktet for terrorrelatert kriminalitet, sier Siv Alsén i PST.

Likevel vurderer PST det fortsatt som mulig at det kan komme forsøk på terrorangrep mot mål i Norge, ifølge den nye trusselvurderingen.

Det kan få konsekvenser for politibevæpningen, skriver NTB.

- Sannsynlig med terrorangrep
Da den forrige trusselvurderingen ble lagt fram for ett år siden, mente PST at det var sannsynlig at noen ville forsøke å gjennomføre et terrorangrep i Norge i løpet av de følgende 12 månedene.

Den midlertidige bevæpningen i politiet er basert på PSTs trusselvurdering.

Samtidig mener britisk etterretningssjef at terrortrusselen er større enn noensinne.

- Vil revurdere bevæpningen
Politidirektoratet vil vurdere om det fortsatt er nødvendig med en midlertidig bevæpning av politiet, etter at PST sa at risikoen for et IS-angrep i Norge er noe lavere.

- Vi vil nå se på hva dette betyr for de tiltak vi har iverksatt, herunder den midlertidige bevæpningen, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet (POD).

Torsdag sa PST at risikoen for et angrep fra sympatisører av opprørsgruppa Den islamske staten (IS) i Norge er noe lavere enn den var for ett år siden da bevæpningen ble innført.

- Vi vil i løpet av kort tid komme med vår vurdering av hvilke konsekvenser dette får for politiet, sier Songstad.

Britene avverget seks angrep
Storbritannia står overfor en makeløs terrortrussel fra Den islamske stat (IS) og Al-Qaida som planlegger angrep over Internett, advarte sjefen for det britiske sikkerhetsbyrået MI5, Andrew Parker, onsdag kveld.


Han påpekte at sikkerhetstjenesten hadde avverget seks terrorangrep i Storbritannia og flere i utlandet i løpet av det siste året.

- Men vi kan ikke være trygge på at vi hindrer alt, sier han.

Parker sier at Storbritannia står overfor en tredimensjonal trussel, på hjemmebane, i utlandet og på Internett, skriver The Independent.

Han mener omfanget av trusselen er større enn noe han har opplevd i løpet av sin 32 år lange karriere.

- Mer enn 750 ekstremister fra dette landet har reist til Syria, og det er ingen tegn til at økningen i denne trusselen minker, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag