NYDALEN (Nettavisen): PST-sjef Hans Sverre Sjøvold sa på en pressekonferanse mandag at tjenesten for vel ett år siden mottok et tips knyttet til nå terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21). Tipset førte aldri til at alarmen gikk hos PST.

- Tipset var noe vagt og gikk ikke i retning av forestående terrorhandling, forklarte PST-sjefen.

Sjekket 21-åringens nettverk

Sjøvold ville ikke gå i detaljer om hva dette tipset gikk ut på eller hvor det kom fra, men etter det Nettavisen forstår førte det til at PST sjekket Manshaus nettverk, og det ble gjort vurderinger av hans kapasitet til å gjennomføre terrorhandlinger.

Maria Sung Ae Lervik: - Jo, noen ble drept i terrorangrepet

- Vi får mange sånne tips

På spørsmål fra Nettavisen om hvor mange slike tips PST mottar i løpet av et år, svarte Sjøvold at det er en del.

- Jeg har spurt etter det tallet i dag, men har ikke det nå. Jeg tror det tallet vil sette dette ene tipset i perspektiv. Vi får mange sånne tips. Det jeg kan si er at det ble undergitt en skjønnsmessig vurdering, sier PST-lederen.

Samtidig var Sjøvold klar på at det er PSTs oppgave å avdekke terrorplaner og forsøke å avdekke slike handlinger og han beklaget at det ikke skjedde i dette tilfellet. Han uttrykte også sin medfølelse med de som er rammet av frykt og lidelser som en følge av denne handlingen.

Ser negativ utvikling i høyreekstreme miljøer

Allerede i mai i år ble trusselnivået i Norge satt til moderat samtidig som PST påpekte en negativ utvikling i en del høyreekstreme miljøer. Bakgrunnen var at det internasjonalt var utført flere høyreekstreme terrorhandlinger.

- Vi ser også at det er i ferd med å utvikle seg en felles propagandaplattform som vi ikke tidligere har sett, for eksempel utarbeidelse av manifester og angrepsvideoer. Vi ser fremveksten av et ideologisk grunnlag for høyreekstreme terrorhandlinger, sa Sjøvold på pressekonferansen.

- Men vi har ikke hatt noen konkrete indikasjoner på forestående angrepsplaner, sa Sjøvold videre om det generelle trusselbildet fra høyreekstreme miljøer.

PST holdt sin pressekonferansen etter helgens skyting i moskéen Al-Noor Islamic Centre i Bærum og kort tid etter at 21 år gamle Philip Manshaus ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Mandag ettermiddag opplyser tingretten at Manshaus er varetektsfengslet i fire uker, de to første i full isolasjon.

Siktet for drap og terrorhandling

Mandag formiddag gjorde politiet det kjent at de utvider siktelsen mot 21-åringen til å gjelde terrorhandling. Han er fra før siktet for drap på sin 17 år gamle stesøster. Ingen ble drept i moskéangrepet på Skui i Bærum.

21-åringen hadde samtykket til fotografering da han møtte til fengslingsmøte. Ansiktet hadde blåmerker og skrammer. Ifølge politiet var det takket være rask inngripen fra medlemmer av moskeen at Manshaus ble overmannet. Ifølge TV 2 var 65 år gamle Mohammed Rafiq sentral i å stoppe gjerningsmannen. Den tidligere offiseren i det pakistanske luftforsvaret ble selv påført kutt over øyet og riftskader på bena i basketaket, melder TV 2.

I fengslingsmøtet begjærte politiet fengsling i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud i hele perioden, og at de to første ukene er i full isolasjon. 21-åringen selv begjærte seg løslatt.

Les også: Dette vet vi om siktede Philip Manshaus