RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PST: Nordmenn reiser fortsatt til Syria

BEKYMRER PST: PST-sjef Benedicte Bjørnland mener syriafarerne burde vært stanset før de reiste ut av landet.
BEKYMRER PST: PST-sjef Benedicte Bjørnland mener syriafarerne burde vært stanset før de reiste ut av landet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nordmenn som reiser til Syria for å krige er PSTs største bekymring i år. PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at over 50 nordmenn har reist.

– Det er en vedvarende reisevirksomhet som bekymrer oss. Vi ser at enkeltindivider av dem som reiser, knytter seg til terrororganisasjoner som ISIL og Jabhat al-Nusra, sier Bjørnland til NRK.

Etter det NRK kjenner til er ni nordmenn drept i Syria. 15 har reist hjem. PST-sjefen vil ikke bekrefte disse tallene, men sier over 50 personer har reist for å delta i kamper.

– Noen har returnert, noen er blitt drept. Reiseaktiviteten har ikke avtatt. Det er vår største bekymring i inneværende år, sier Bjørnland.

– Blir farligere

Terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener Syria-farerne blir stadig farligere, og at absolutt alle som kommer tilbake til Norge må overvåkes.

– Fremmedkrigerne i Syria fremstår for meg som mer og mer homogene. De moderate som vil kjempe mot Assad er blitt svakere. De blir heller hjemme enn å slutte seg til svært radikale grupper, sier Hegghammer til Morgenbladet.

– De som drar nedover nå slutter seg til grupper som setter folks hode på en stake. Nå er det på tide å legge planer for hvordan man skal håndtere dem når de kommer hjem, sier han.

PST-sjef Bjørnland understreker at erfaringen fra Syria kan gjøre dem farlige.

– De kan erverve kunnskap om det å være i strid, kampteknikker, det å lage eksplosiver, og i verste fall kan de motta et oppdrag om å gjøre noe når de returnerer til Norge, sier hun til NRK.

– Bør overvåkes

Hegghammer svarer ja på spørsmål om alle bør overvåkes.

– De som blir sjekket ut må deretter følges opp på andre måter slik at de ikke bare blir møtt av PST, sier forskeren.

Han understreker at det foreløpig ikke er noen krise for PST som har nok ressurser til å følge opp de det er snakk om.

– Men vel så farlig som terrorfaren er at disse krigerne kan bidra til at islamistmiljøet blir større. De kan forlenge livet til radikal islamisme i Norge og bidra til nyrekruttering, sier Hegghammer til Morgenbladet.

Tror på mer overvåking

Tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund regner med at PST vil få videre fullmakter som følge av forrige ukes terroralarm.

– I realiteten dreier det seg om tilvenning av befolkningen til stadig mer overvåking, sier Lund til Klassekampen.

Lund var høyesterettsdommer i nesten 20 år, og ledet på midten av 1990-tallet Stortingets granskingskommisjon for de hemmelige tjenester ( Lundkommisjonen ).

– Overvåkingsinteressene i den vestlige verden er skremmende offensive, og utviklingen mot et totalt overvåkingsregime der alle våre personlige kjennetegn og all vår gjøren og laden blir tilgjengelige for staten, er akselererende, sier Lund.

Han mener terrorfrykten er blåst ut av proporsjoner.

– At risikoen for å bli rammet av terror er langt mindre for oss alle enn å bli utsatt for en alvorlig trafikkulykke, later til å være helt uinteressant, sier Lund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere