Gå til sidens hovedinnhold

PST om dagens høyreekstremister: - En potent terrortrussel

Høyreekstreme digitale nettverk vil prege trusselbildetfremover, sier PST.

- Nye terrorangrep vil sannsynlig utføres av enkeltstående aktører som har vært delaktig i de digitale nettverkene, sier Politiets sikkerhetstjeneste i en ny rapport om høyreekstremisme.

Last ned rapporten her (PDF)

PST sier dagens høyreekstremister bruker ulike strategier for å oppnå politisk endring. «De høyreekstreme ideologiske retningene som forfekter behovet for en øyeblikkelig samfunnskollaps vurderes å ha en radikaliserende og mobiliserende effekt, og utgjør således en potent terrortrussel.»

- Ganske løse strukturer

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold snakket om denne bekymringen i et intervju Nettavisen publiserte 17. juli:

Dette er grupper som mener en rasekrig mellom hvite og alle andre raser er nært forestående, tanker som både Anders Behring Breivik og Philip Manshaus var inspirert av.

- Det er ikke sterke organisatoriske nettverk med én leder på toppen. Det er ulike chattekanaler. Man kan ha ulike profiler. Det er ganske løse strukturer. Vi evner ikke å trenge inn i dem. Der er litt av vår utfordring, sa Sjøvold i intervjuet med Nettavisen.

Les intervjuet med PST-sjefen: Høyreekstrem trend bekymrer

- Publikum har viktig rolle

I rapporten som ble publisert dagen før tiårsdagen for 22. juli-terroren sier PST at forebygging av terrorhandlinger krever samarbeid mellom ulike samfunnsaktører.

«Spesielt der soloterrorister eller mindre celler er involvert har også publikum en viktig rolle. Dette fordi nærstående ofte er de første til å registrere varseltegn i en begynnende radikaliseringsprosess», heter det i rapporten som har tittel 10 år siden 22. juli - sentrale utviklingstrekk innen høyreekstremisme.

«Det forventes at høyreekstrem terror vil bli utført av enkeltstående aktører og små celler, med varierte sammensetninger av både ekstreme ideologiske og personlige overbevisninger som handlingsgrunnlag», er en av konklusjonene.