*Nettavisen* Nyheter.

PST sier terrortrusselen trolig var feil

AVBLÅSER TERRORBEREDSKAPEN: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen kunne konstantere at han torsdag hadde langt hyggeligere opplysninger å komme med enn torsdag for én uke siden. Her med PST-sjef Benedicte Bjørnland.

AVBLÅSER TERRORBEREDSKAPEN: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen kunne konstantere at han torsdag hadde langt hyggeligere opplysninger å komme med enn torsdag for én uke siden. Her med PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Politiets sikkerhetstjeneste avblåser terrorberedskapen.

31.07.14 21:42

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa under en pressekonferanse torsdag at den opprinnelige informasjonen om at personer var på vei fra Syria til Europa og at Norge var et mulig terrormål, trolig ikke var riktig.

- Fra det tidspunktet vi fikk inn opplysningene ble det jobbet med alle tilgjengelige ressurser for å verifisere informasjonen, sa Bjørnland.

– Jeg forstår at noen har følt uro. Samtidig er jeg glad for at folk har beholdt roen i denne situasjonen. Vi har vernet om samholdet og åpenheten som preger vårt samfunn og som betyr så mye for oss, sier statsminister Erna Solberg til NTB. Hun takket også alle de som avblåste ferien for å trygge landet, og minnet oss på at faren for terror fremdeles er tilstede.

– Vi må ta inn over oss at det generelle trusselbildet mot Norge har økt, slik PST varslet i februar, sier hun.


Informasjonen har blitt mindre riktig
Da offentligheten ble informert om terrorfaren sist torsdag var informasjonen ikke verifisert, men PST mente da at det var nødvendig med omfattende preventive tiltak.

amtidig med den økte terrorberedskapen har PST jobbet videre med å verifisere informasjonen som kom.

- Konklusjonen er at sannsynligheten for at den opprinnelige informasjonen er riktig, er redusert, sier Bjørnland.

Hun ønsker ikke å si hva slags informasjon som nå gjør at PST ikke finner den opprinnelige informasjonen like troverdig som tidligere, men påpeker at den opprinnelige informasjonen sa at en terrorhandling skulle være «nært forestående», og at det nå har gått én uke.

- Det er en av faktorene som gjør at vi kan ta denne trusselen ned, sier Bjørnland.

Bjørnland holdt døren åpen for at den siste ukens mobilisering har skremt eventuelle terrorister fra å aksjonere.

- Det vil vi aldri få svar på, sa Bjørnland.

Se pressekonferansen direkte i videovinduet over!

Tilbake til normalen
Det var Salten politidistrikt som i en pressemelding klokken 17 torsdag fortalte at den økte terrorberedskapen var avblåst.

Politidirektoratet hadde da beordret Salten politidistrikt til å avvikle den styrkede beredskapen i distriktet. Det innebærer at politiet ikke lenger skal bære våpen, og at grensekontrollen skal normaliseres.


Ekstremister
Da PST slo alarm i forrige uke, skjedde det på bakgrunn av opplysninger om at det forelå en konkret og tidsavgrenset terrortrussel mot Norge. PST hadde mistanke om at personer med tilknytning til en ekstrem gruppe i Syria hadde til hensikt å gjennomføre et terrorangrep i Norge. Ifølge VG hadde gruppen forlatt Syria.

PST skulle ha mottatt opplysninger om at personene hadde falske norske identitetspapirer, ifølge journalist og terrorekspert Kjetil Stormark. Han opplyser at han har fått dette bekreftet av flere uavhengige kilder.

- Om det er flere koblinger til Norge, eller om dette er den eneste, vet jeg ikke, sa Stormark til NTB tidligere denne uka.

Ifølge Stormark kjente myndighetene identiteten til én person i den antatte gruppen som skulle ha reist til Europa.

Klikk på bildet for å forstørre.

Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik holder pressekonferanse om politiet som iverksetter tiltak for en mulig trussel. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Gradvis nedtrapping
Så sent som onsdag ble situasjonen betegnet som «alvorlig og uavklart» – en uendret vurdering fra dagen før. Men den økte beredskapen er gradvis blitt trappet ned siden PST først slo alarm.

Politiets tilstedeværelse på offentlige knutepunkter, slik som flyplasser, havner og jernbanestasjoner, vil nå bli tilbakeført til normalt nivå.

- Var riktig
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sier det var riktig å øke beredskapen i Norge, og å informere det norske folk om den mulige terrortrusselen, sist torsdag.

– Disse tiltakene var det helt nødvendig å gjennomføre. Vi ville opptrådt uansvarlig hvis vi ikke hadde tatt den informasjonen vi fikk på største alvor. Jeg mener det var riktig å varsle befolkningen, all den tid PST hadde informasjon om en reell trussel mot Norge, sier Anundsen.

– Denne konkrete trusselen har også synliggjort at vi har et system som fungerer. Beredskapen kan trappes kraftig opp på kort tid når situasjonen tilsier det. Jeg vil gjerne få gi stor honnør til alle tjenestemenn og kvinner som har stilt opp på kort varsel for å ivareta den nødvendige beredskapen, sier Anundsen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.