Gå til sidens hovedinnhold

- PST-sjefen har ikke kontroll

Advokat Arild Humlen synes det er merkelig at PST ikke fanget opp Anders Behring Breiviks kjøp av seks tonn kunstgjødsel.

Advokat Arild Humlen, som leder Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg, mener Politiets sikkerhetstjeneste og PST-sjef Janne Kristiansen bør foreta en selvransakelse etter terroraksjonene.

Breivik skaffet seg seks tonn nitrogengjødsel på Felleskjøpet.

- Potent bombemateriale
- Jeg synes de i aller høyeste grad bør foreta en kritisk gjennomgang av muligheten for å hindre at såpass potent bombemateriale kan omsettes så ukontrollert og fritt. Og deretter vurdere om de ikke må få opp systemer som gjør at de har en viss kontroll på dette, sier Humlen til Dagsavisen tirsdag.

- Det viser at PST-sjefen ikke har kontroll på dette området, legger han til.

Spør om fokus på høyreekstreme
Han mener videre det er uforståelig at ikke PST i større grad har holdt øye med ekstremister på høyresiden.

- Jeg kan ikke fatte og begripe at man ikke også har foretatt en overvåking av høyreekstremister, for i realiteten utgjør jo den politiske retningen helt åpenbart de fleste og mest omfattende terroraksjonene på norsk jord, sier han.

- Ikke engang Stasi...
PST-sjefen var straks etter terrorhandlingene ute med en uttalelse som slo fast at mer overvåking ikke kunne ha stanset Anders Behring Breiviks terrorgjerning.

- Jeg tror ikke engang Stasi i Øst-Tyskland kunne ha avslørt denne personen. Han ville ha gått utenom nettet selv der, sa PST-sjefen til NTB 25. juli.

Hun avviste også at PST tok lett på overvåkingen av høyreekstreme miljøer.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken