PST-sjefen mener syriafarerne burde vært stanset

BURDE VÆRT STANSET: PST-sjef Benedicte Bjørnland mener syriafarerne burde vært stanset før de reiste ut av landet.

BURDE VÆRT STANSET: PST-sjef Benedicte Bjørnland mener syriafarerne burde vært stanset før de reiste ut av landet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

PST-sjefen mener norske syriafarere skulle vært stanset før de reiste ut av landet for å delta i borgerkrigen.

25.07.14 07:39

PST mener terrortrusselen mot Norge kan knyttes til islamistiske miljøer i Syria.

– Det er fordi vi har sett at en del av dem som reiser fra Norge, knytter seg til ISIL eller Jabhat al-Nusra, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til Klassekampen.

– Det er godt dokumentert at disse gruppene bedriver ren terrorvirksomhet. Vi er bekymret for at personer med norsk tilknytning knytter seg til slike grupperinger, sier hun.

Troverdig trussel

Bjørnland opplyste på en pressekonferanse torsdag formiddag at PST nylig har fått informasjon om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge om kort tid.

– Det er en ikke-spesifikk, men troverdig trussel, sa PST-sjefen.

At trusselen er troverdig blir bekreftet av amerikanske tjenestemenn overfor nyhetskanalen ABC News.

Politiet i Oslo startet allerede torsdag arbeidet med å oppsøke flere kriminelle og radikale miljøer i hovedstaden. Målet er å sjekke konkrete personer som ikke nødvendigvis knyttes direkte til terrorplanene. Men de kan sitte på informasjon som kan vise seg å være viktig i den videre etterforskningen, får VG opplyst.

Trusselbildet har vokst

I en rapport tidligere i år slo PST fast at trusselbildet mot Norge og norske interesser har vokst, særlig på grunn av den økte strømmen av nordmenn som drar til Syria for å krige.

I mars anslo PST at rundt 50 nordmenn hadde reist til det borgerkrigsherjede landet. Flere eksperter mener det er sannsynlig at noen av disse er involvert i planleggingen av et terroranslag mot Norge. Om nordmenn er involvert i gruppen som planlegger en terrorhandling i Norge, ville ikke Bjørnland kommentere.

Justisdepartementet sendte i begynnelsen av juli ut på høring et forslag om lovendring for fremmedkrigere. PST-sjefen sier til Klassekampen at hun ønsker seg større fullmakter.

Hun peker på at enkelte av grupperingene i Syria og Irak har et perspektiv som handler om global jihad og en visjon om globalt verdensherredømme. PST er derfor bekymret for at personer kan sendes hjem igjen med oppdrag.

Høyeste beredskap noen gang

Det var den nyopprettede antiterrorgruppen Felles kontraterrorsenter (FKTS) som avdekket terrortrusselen mot Norge, skriver Bergens Tidende.

Senteret startet opp driften i februar i år og betjenes av ansatte fra både PST og Forsvarets etterretningstjeneste. Allerede i begynnelsen av juni opplyste PST-sjefen at senteret i første halvår har gjennomført analyser av trusselen fra norske fremmedkrigere i Syria.

Etter at PST-sjefen og justisminister Anders Anundsen (Frp) orienterte om trusselen torsdag, ble en omfattende beredskap satt i verk landet rundt.

– Det er en høyere beredskap nå enn det har vært noen gang før, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til NRK.

Kan heve beredskapen

Alle politidistriktene har fått informasjon fra Politidirektoratet om den mulige trusselen og det er opp til politidistriktene selv å gjøre lokale vurderinger for hvordan de vil håndtere dette. Over hele landet er væpnet politi synlig, spesielt på flyplasser, grenseoverganger og viktige knutepunkter. Den høye beredskapen kan holdes lenge.

– Den holder vi så lenge det er nødvendig. Det er trusselvurderingen fra PST som er avgjørende, så vi kan heve beredskapen ytterligere og iverksette flere tiltak, sier Humlegård. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Oslo-terror

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag