MARMORHALLEN (Nettavisen): - Vi forbereder på å ta imot den største flyktningstrømmen vi noensinne har hatt. Vi har foreslått kraftfulle grep for å forsterke forsvarsevnen. Forsvarsministeren har gått gjennom en grundig vurdering, og derfor styrker vi forsvar og beredskap. Vi innfører også de sterkeste sanksjonene, sammen med de europeiske og nordiske landene, sa Støre innledningsvis.

Han la til videre at de ikke vil sensurere russiske medier.

- Vi har gjort et unntak. Vi stenger ikke for Russia Today og Sputnik som andre europeisk land har gjort. Dette går på ytringsfriheten, sa Støre.

- Norge må være forberedt på digitale angrep fra russerne:

Flere tiltak umiddelbart

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen advarte mot at russernes invasjon av Ukraina kan få konsekvenser for Norge også.

Les også: Raste fra Stortingets talerstol: - Han er en krigsforbryter

- Vi har fått en farligere og mer uforutsigbar nabo, og da må vi ta grep. Derfor er det nødvendig å raskt styrke forsvaret. Vi må øke tilstedeværelsen i nord, siden russiske har betydelige sikkerhetsinteresser der. Vi må også styrke alliert samarbeid. Vi vil iverksette følgende tiltak umiddelbart. Øke tilstedeværelsen i nord, øke samarbeidet med våre nordiske land og styrke utholdenheten vår, sa Enoksen.

- Var det en tabbe av Erna Solberg å ikke lytte til daværende forsvarssjef Håkon Bruun-Hanssen om å styrke forsvaret?

- Nå har vi iverksatt kortsiktige tiltak. Vi vil også legge fram en ny stortingsmeldingen i løpet av våren, var forsvarsminister Enoksen svar på spørsmålet fra Nettavisen.

- Et unntak

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl fortalte at regjeringen setter av en halv milliard til å styrke sikkerhetsberedskapen, fordi frykten er til stede for at Russland kan angripe Norge på flere måter, og da særlig digitale angrep.

- PST vurderer trusselbildet fortløpende og Russland er en kjent trusselaktør, men nå forteller dem om et unntak. PST har orientert meg om at de ser en økt etterretningstrussel fra Russland. Dette vil de komme tilbake senere, sa Mehl.

Hun sa videre at Russlands angrep på Ukraina har skapt en ny sikkerhetspolitisk situasjon som også får konsekvenser for det sivile samfunnet i Norge.

Gunnar Stavrum: Rødt vil heller sløse bort skattepenger enn å hjelpe ukrainske flyktninger

- Regjeringen vil styrke sikkerheten til den norske befolkningen og norske interesser – og vi vil gjøre det raskt, sa justisministeren.

Regjeringen foreslår at PST og politiet tilføres 57 millioner kroner til personell og utstyr. Dette vil gi økt operativ evne og tilstedeværelse, særlig i våre nordligste fylker. I tillegg foreslås det å bevilge ytterligere 200 millioner kroner til økt digital sikkerhet i 2022.

- Regjeringen vil også foreslå at de frivillige, som er helt avgjørende for å redde liv over hele landet, får økt støtten til drift av 2.000 nye nødnett-terminaler, sa justisministeren.

Mulig atomtrussel

På spørsmål fra Nettavisen om hvordan regjeringen ser på en mulig atomtrussel i Norge på grunn av krigen, var Støre opptatt av å berolige det norske folk.

- Det er mange som husker Tsjernobyl i 1986. Det viste faren ved slike ulykker, men vi har ingen tegn til at det er fare i dag her i Norge. Det er krig i området, så klart at det sånn sett er usikkert. Men i dag har vi ingen indikasjoner om at det er fare for lekkasje, svarte Støre.

Og han la til:

- Vi har gode varslingssystemer her, 1550 kilometer fra Russland. Da har vi gode muligheter til å følge med på hva som skjer. Gjennom avtaler med helsevesenet kan vi forberede oss på dette. Da kan det komme råd om å holde seg innendørs og ta jod-tabletter, for eksempel.

Uforutsigbar situasjon

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen fortalte om at det blir et stort arbeid med å integrere flyktninger.

- Jeg vil takke kommunene som bosetter og integrerer flyktninger. Jeg vil fremover ha møter med kommunene for å holde dialogen åpen. Vi skal så fort som mulig ha en lov som gjør at flyktningene får lære seg språk og kan bli inkludert i arbeidslivet, sa hun.

Les også: Høytstående kilde i Pentagon med dårlige nyheter for Putin

Persen nevnte eksempler på integrering, hvor flyktninger allerede har fått lov til å bli med idretten.

- Blant annet Haugesund basket som har latt noen bli med på treninger. Det samme har Vålerenga Fotball, men jeg er sikker på at det finnes flere eksempler rundt omkring i landet, fortalte Persen.

100.000 flyktninger

Fredag formiddag fortalte Støre til Stortinget at regjeringen vil styrke Forsvaret, og at Norge må være forberedt på å ta imot 100.000 ukrainske flyktninger.

- Vi vet at denne krisen kan sette oss på en historisk prøve, sa statsministeren, da han redegjorde for Stortinget om krigen i Ukraina.