RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PST slår tilbake mot kritikk

Foto: JONATHAN NACKSTRAND (Afp)
Sist oppdatert:
Hevder varslingen om Anders Behring Breivik ikke var en terrorvarsling.

En internasjonal aksjon for å hindre hjemmelagde terrorbomber gjorde at Anders Behring Breiviks navn dukket opp i mars i år, skrev Bergens Tidende fredag. Det skal ha vært kjøp av ingrediensene aluminiumpulver og natriumnitrat som vekket mistanken.

«Som en del av rapporteringen mottok PST informasjon fra tollvesenet om en person i Norge som hadde bestilt varer fra et navngitt firma i Polen som blant annet selger kjemikalier. Den aktuelle personen var ikke Anders Behring Breivik.», skriver PST i en pressemelding fredag ettermiddag.

Førte til 18 arrestasjoner
Aksjonen - som FN, Interpol og 70 medlemsland i Verdens tollorganisasjon sto bak - førte til at 22 halvferdige bomber og over 30 tonn med kjemikalier ble beslaglagt. 18 personer ble arrestert. I Norge skjedde det ingenting.

Varslet PST
Det var norske tollmyndigheter som varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om funnet fra operasjon «Global Shield». PST sjekket om noen av navnene på listen var registrert hos dem. Det var de ikke, og det ble ikke gjort noe mer med saken. Breivik skaffet seg kjemikalier som var ingredienser til bombedeler og han skaffet seg seks tonn nitrogengjødsel på Felleskjøpet, stoff som også kan brukes som bombemateriale.

«Varer for 120 kroner»
PST har tidligere bekreftet at de i våres fikk en liste med navn der også Anders Behring Breiviks navn figurerte. Dette kom fram få dager etter terrorangrepene da PST hadde saumfart sine arkiver. PST-sjef Janne Kristiansen forklarte da at hans navn sto der fordi han hadde mottatt varer for 120 kroner fra et firma i Polen. Dette firmaet hadde kommet i søkelyset på bakgrunn av at de solgte blant annet kjemikalier, forklarte Kristiansen.

Nå skriver Bergens Tidende altså at det var den internasjonale operasjonen «Global Shield» som gjorde at Anders Behring Breiviks navn havnet hos PST i mars. «Global Shield» var en en koordinert aksjon for å stanse handelen med farlige kjemikalier og pågripe mulige terrorister før de fikk brukt sine hjemmelagde bomber.

Norske tollmyndigheter varslet i tillegg til PST også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om funnet. De varslet i sin tur Justisdepartementet, skriver Bergens Tidende.

«... ikke en gang Stasi»
PST-sjef Janne Kristiansen høstet kritikk for at hun var tidlig ute etter terrorhandlingene og avviste at PST kunne klandres for ikke å ha gjort jobben sin.

- Jeg tror ikke engang Stasi i Øst-Tyskland kunne ha avslørt denne personen, sa PST-sjefen 25. juli, en uttalelse hun senere beklaget.

Dette er «Global Shield»
Operasjon «Global Shield» ble iverksatt i 2010. Gjennom operasjonen deler mer enn 70 land informasjon om handel med kjemikalier som står på lista over ingredienser til terrorbomber.

23. juni i år rapporterte Verdens tollorganisasjon (WCO) om suksess med «Global Shield». Da var det gjort 22 beslag av eksplosiver og videre 33 tonn med kjemikalier, i hovedsak ammoniumnitrat. På det tidspunktet var det foretatt 18 arrestasjoner i ulike medlemsland.

Se pressemeldingen fra WCO her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere