*Nettavisen* Nyheter.

PST tok ikke tollvesenets antiterrorprosjekt på alvor

Oslo (NTB): Verken Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eller andre lands sikkerhetstjenester har brydd seg om tollvesenets antiterrorprosjekt Global Shield, viser PSTs interne evaluering etter 22. juli.

Den internasjonale antiterrorprosjektet Global Shield, som har som mål å hindre at personer skaffer seg kjemikalier for å lage bomber, førte til den første registreringen av Anders Behring Breivik hos norske myndigheter. Gjennom prosjektet fanget Tollvesenet opp at Breivik hadde foretatt et kjøp hos et polsk kjemikaliefirma. Dette ble oversendt PST 3. desember 2010, men PST gjorde ikke noe med denne informasjonen.

I PSTs interne 22. juli-evaluering fredag, kommer det fram at verken PST eller andre «sammenlignbare lands» etterretningstjenester tok «Global Shields»-prosjektet på alvor.

«Oppfølgingen av Global Shield ble ikke prioritert av PST. (...) Ingen av seksjonene ønsket å ta ansvar for behandlingen av dokumentene. Som følge av dette ble saksbehandlingen preget av lang behandlingstid og skyving av saksansvar», står det i rapporten. Det understrekes samtidig at selv om opplysningene hadde blitt tatt på alvor av PST, så er det lite trolig at man likevel ville klart å fange opp Brevik.

Toll- og avgiftsdirektoratet ønsker ikke å kommentere saken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.