Gå til sidens hovedinnhold

PST vil tiltale samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara

Trusselsaken:

PST har sendt sin innstilling til statsadvokaten. Den strengeste lovanvendelsen har øvre strafferamme på ti års fengsel.

14. mars i år ble Laila Anita Bertheussen pågrepet og siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Hun er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara som tidligere i år måtte trekke seg på grunn av saken.

Politiet mistenkte Bertheussen blant annet for å ha tent på en bil natt til 10. mars. Politiet rykket ut, og brannen ble raskt slukket.

Kilder opplyser til Nettavisen at PST har innstilt på å tiltale Wara-samboeren. Det er innstilt på tiltale på ulike lovanvendelser, og flere straffbare forhold.

Elden: - Nekter straffskyld

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld for alle forholdene.

Forsvarer, stjerneadvokaten John Christian Elden, har tidligere uttalt at saken bare baserer seg på indisier, og at han regner med at saken blir henlagt.

– Det er helt ukjent for meg, og at PST har blitt en usikkerhetstjeneste som lekker til Nettavisen, håper jeg ikke. Det vil være svært uheldig for tjenestens tillit, skriver Laila Anita Bertheussens forsvarer, John Christian Elden, i en SMS til NTB.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få kontakt med Elden mandag.

Heller ikke PST har besvart Nettavisens henvendelser. På Twitter bekrefter de at innstillingen er sendt til NAST.

Nettavisen er kjent med at PSTs innstilling blant annet gjelder brudd på straffelovens paragraf 115 som har en øvre strafferamme på ti års fengsel.

Denne loven omhandler bruk av makt eller trusler mot høyeste statsorganer, eller personer som er medlem av disse, når de hindres eller påvirkes i sin virksomhet. Medlemmer av regjeringen og Stortinget inngår i loven.

Den ekstreme islamisten Mohyeldeen Mohammad er blant de siste personene som er dømt etter straffelovens 115, etter å ha fremført trusler mot stortingspolitiker fra Venstre, Abid Raja. Denne saken er ikke endelig avgjort, og ble behandlet i Høyesterett forrige uke.

Avgjøres på høyeste nivå

- Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har i dag oversendt saken til Det nasjonale statsadvokatembetet (NAST) med forslag til avgjørelse av påtalespørsmålet. Jeg kan ikke kommentere hva forslaget går ut på, sier statsadvokat Marit Formo til Nettavisen.

Hun ønsker ikke å kommentere opplysninger som hvilke straffbare forhold PST har innstilt på. Heller ikke det som går på trusler mot personer tilknyttet høyeste statsorganer.

Etter at statsadvokaten har foretatt en vurdering av PSTs innstilling, sendes saken videre til Riksadvokaten for endelig avgjørelse. Riksadvokaten er det øverste påtaleorganet i Norge.

Selv om PST har innstilt på tiltale for flere straffbare forhold, er det ikke sikkert at det faktisk blir slik.

Så sent som forrige onsdag uttalte Elden følgende til nettstedet Filter Nyheter:

– I denne saken er det så mange spor som peker i andre retninger, at man må ha tunnelsyn for ikke å se andre veier enn mot min klient.

Bakgrunn:
Les også: PST: - Waras samboer mistenkt i alle trusselsakene
Les også: Tor Mikkel Wara går av som justisminister

Statsråd mottok trusselbrev

Eieren av bilen var Bertheussens egen samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Bilen stod parkert ved parets hjem. Bertheussen ble også siktet for å ha diktet opp et straffbart forhold i forbindelse med den påtente bilen.

Hendelsen føyde seg i rekken av handlinger som var begått mot den tidligere justisministeren.

  • Natt til 6. desember 2018 tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til Wara. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.
  • 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.
  • 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet bundet fast med knute i en krok under støtfangeren på bilen. Det skal også ha blitt funnet spor av brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.
  • 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til Wara og Bertheussens hus etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

I slutten av mars omtalte også Nettavisen nyheten om at sikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde (Frp) og hennes ektemann, den fremtredende stortingspolitikeren Christian Tybring-Gjedde (Frp), skal ha mottatt et trusselbrev sendt til boligen deres.

- Dette med trusselbrev inngår i det hun er mistenkt for, det er flere trusselbrev i den porteføljen, sa politiadvokat i PST Thomas Blom til Nettavisen.

Mistenkt i åtte saker

Bertheussen har vært siktet eller mistenkt for til sammen åtte straffbare forhold som skal ha skjedd i tidsrommet 6. desember til 10. mars.

Da det ble tatt ut siktelse mot Bertheussen tidligere i år, var hun bare siktet for forholdet knyttet til bilbrannen. Men daværende PST-sjef Benedicte Bjørnland sa det var «naturlig å se sakene i sammenheng».

3. juni fikk PST et brev med innhold som skal være til fordel for Bertheussen, ifølge Dagbladet. Pakken ble først sendt til Elden, som siden overleverte den til PST.

Bertheussen er tidligere straffedømt tre ganger, dommene er en del av dokumentene PST har innhetet i etterforskningen. Det var nettstedet Filter Nyheter som meldte om dette onsdag.

Konvolutten er poststemplet 28. april 2019, og sendt fra Norge. På dette tidspunktet skal både Bertheussen og Wara ha oppholdt seg i USA.

Parallelt med trusselsakene mot Wara har Bertheussen også vært i konflikt med teateret Black Box i Oslo. 26. desember 2018 anmeldte hun teateret for å ha filmet parets hus.

Anmeldelsen ble siden henlagt, og Bertheussen klaget henleggelsen inn for statsadvokaten, og fikk medhold. Senere ble den igjen henlagt, og i mars sendte Bertheussens advokat inn en ny klage.

Også Black Box sendte inn klage på politiets opptreden og påtalemyndigheten under arbeidet med etterforskningen. Med klagen fulgte også et erstatningskrav.

25. juni i år valgte Riksadvokaten å avvise Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises Black Box' klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken