OSLO TINGRETT (Nettavisen): Natt til 6. desember 2018 ble huset og bilen til daværende justisminister Tor Mikkel Wara utsatt for hærverk. Noen hadde tagget ordet rasist, feilstavet som «rasisit» på husveggen. I tillegg var det tagget et hakekors på bilen.

Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) startet etterforskningen hadde de fire teorier om hvem som kunne stå bak, forklarte etterforskningsleder Kim Ruderaas Sæter i retten:

  • Handling var utført av personer som var tilknyttet teateroppsetningen «Ways of seeing»
  • Personer som var inspirert av «Ways of seeing»
  • Noen som ønsket at politiet rettet fokus mot «Ways of seeing»
  • Ingen forbindelse til teateroppsetningen

Bolig ble filmet

Det var 14. mars at Bertheussen ble pågrepet av PST, men i forkant av dette ble Riksadvokaten, landets høyeste påtaleorgan, kontaktet. Dette er ikke vanlig, men kan forekomme i spesielle saker.

- Hvorfor ble dette gjort? spurte statsadvokat Frederik G. Ranke.

- Det er ikke hver dag en straffesak tar en retning som denne saken tok. Vi ønsket å ha flere vurderinger, sa Ruderaas Sæter i retten.

Politioverbetjent i PST, Snorre Mortensen, fortalte mer om selve pågripelsen av Bertheussen.

- Vi kom til huset og hun åpnet døren. Hun sa hun ble overrasket fordi vi ikke hadde noen avtaler den dagen. Jeg forklarte at det hadde skjedd en utvikling i etterforskningen og ønsket å snakke uforstyrret om det inne. Deretter gikk vi inn i gangen med to tjenestemenn. Jeg viste henne beslutningen om ransaking fra Oslo tingrett og fortalte at hun formelt var siktet før jeg leste den opp for henne, sa Mortensen.

Bertheussen skal da ha fått en slags panikkanfall og fikk en kort stund vanskelig for å puste.

- Hennes reaksjon var at hun sa «jeg kan ikke tro at dette virkelig skjer». Deretter ble hun kortpustet og bøyde seg litt ned før hun sa at hun fikk panikkangst. Men hun roet seg raskt og snakket med oss. Hun ble etter hvert kjørt til Kripos, men fikk ta medisin før vi reiste og hun ønsket å ta med seg andre medisiner.

Les også: Dette er bevisene PST mener å ha mot Laila Anita Bertheussen

Aktoratet mener at motivet for de straffbare handlingene til tiltalte Laila Anita Bertheussen, samboeren til Wara, er at hun virket opprørt over at fasaden på huset deres i Oslo var brukt i teaterstykket Ways of Seeing på Black Box teater, og at hun var blitt hengt ut i offentligheten som «et vedheng til justisministeren».

Frustrasjonen skrev hun om i en kronikk i VG også.

Bertheussen er tiltalt for en rekke forhold, deriblant flere brudd mot den alvorlige bestemmelsen som går på trusler mot demokratiet og sin egen samboer Wara, og Frp-toppene, ekteparet Ingvil Smines og Christian Tybring-Gjedde (se egen faktaboks under om tiltalen)

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld for alt hun er anklaget for.

- Det var et tydelig budskap. Det var skrevet med tusj på kjøretøyet og boligen. Vi tenkte at teaterstykket Ways of seeing som en mulig bakgrunn. Boligen til justisministeren hadde nettopp blitt filmet og det var en debatt i offentligheten. Det hadde ikke vært registrert noen hendelser rundt Wara tidligere, sa Ruderaas Sæter.

Wara ble også avhørt på stedet der han forklarte at han hadde våknet klokken 02.30 på natten for å sjekke hva det var som hadde skjedd natten for hærverket på huset og bilen.

Bertheussen sa nei til overvåking av bolig

14. februar sendte PST en begjæring til Oslo tingrett om å kameraovervåke offentlig sted. Hensikten var å ha liveoverføring av boligen for å kunne pågripe det som kunne være gjerningspersoner. Men Bertheussen var skeptisk, ifølge PST-etterforskeren.

- Tilbakemeldingen fra Wara var at hun ikke ønsket dette, hevdet Ruderaas Sæter.

Han forklarer videre at han i et møte understreket overfor Wara hvor viktig dette kunne være for etterforskningen. På dette tidspunktet hadde det skjedd flere hendelser mot den sittende jutisministeren.

- Det var store ressurser klare til å iverksette så snart vi fikk et samtykke, sa Ruderaas Sæter.

Les også: Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara trenger ikke å vitne i straffesaken mot samboer Laila Anita Bertheussen

2. mars oppstod det en ny hendelse. Wara mottok et trusselbrev og et brev med hvitt pulver i postkassen.

- Det kom ikke i en konvolutt. Det betydde at en gjerningsperson fysisk hadde vært på stedet. Vi hadde ingen mistenkte i noen av sakene. Analysene hadde heller ikke gitt resultater på interessante personer. Det var heller ingen DNA eller fingeravtrykk, forklarte Ruderaas Sæter.

Tidligere denne uken kom det frem i retten at to av trusselbrevene PST mener Bertheussen sendte inneholdt urin. 29. januar 2019 skal brevene ha blitt laget og sendt til Wara og Frp-toppene og -ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde. Torsdag kom det frem at det var hundeurin.

- Dette er bekreftet av Kripos, sa Ruderaas Sæter.

Les også: Bistandsadvokat til Frp-politikere: - Trusselbrevet var skremmende og noe de reagerte sterkt på

Bertheussen: - Det er løgn

10. mars startet en brann i bilen til Wara, en av flere hendelser i rekken. Brannen i bagasjerommet ble raskt slukket.

- Wara var i utlandet på tidspunktet og det var ikke vakthold utenfor, slik det vanligvis var, sa Ruderaas Sæter.

Etter den nye hendelsen ønsket PST å montere skjult kamera, men kamerat skulle ikke være skjult for Wara eller Bertheussen.

- Vi sendte et dokument til Justisdepartementet og Wara. Det var tre ting vi ønsket samtykke til. Vi ønsket montering av et skjult kamera som dekket tomten og tilgang til elektrisiteten til disse. Det var også en klausul om at det ikke skulle filmes inn i huset. Vi ønsket også skjult kamera på bilen og at vi skulle få liveoverføring fra kameraene.

- Vi rakk aldri å få en tilbakemelding fra Wara før vi fattet mistanke mot Bertheussen. Dette skjedde etter at alle bitene i de ulike sakene ble satt sammen. 13. mars mente vi å ha skjellig grunn til å mistenke Bertheussen. 14. mars ble hun pågrepet og boligen ransaket, sa Ruderaas Sæter.

Påstandene fra PST-etterforskeren tilbakevises kraftig.

- Han ga et inntrykk av at det var kommet forespørsler om overvåking av tomten vår. Det ble det aldri spurt om. Jeg har også sjekket dette med Tor Mikkel for å være sikker på at jeg ikke husket noe feil. Det var snakk om et kamera som skulle stå ved søppelspannet til naboen og mot vår postkasse. Jeg ønsket ikke dette fordi jeg ikke ville at naboer skulle bli utsatt for overvåking, sa Bertheussen.

- Det er løgn at jeg har sagt nei til overvåking av huset. Men det stemmer at jeg ikke ønsket å ha kamera i bilen. Jeg var allerede nok overvåket.

Bertheussen slo også fast at hun aldri hadde brukt medisiner mot psykotiske lidelser. Dette ble tema fordi det var funnet spor av slike medisiner i det ene trusselbrevet til Wara 2. mars 2019 som inneholdt pulver.

Bertheussen følger saken fra bakrommet

Bertheussen var ikke på plass i rettssalen da rettsdagen begynte i Oslo tinghus torsdag.

Hennes forsvarer John Christian Elden sa at hun vil følge forhandlingene fra et annet rom på skjerm og komme inn i rettssalen om det er behov for det. Heller ikke hennes samboer Tor Mikkel Wara var til stede i lokalet.

Det er medisinske årsaker til at hun er på bakrommet ettersom hun ikke kan sitte og det er for slitsomt å stå. Hun ligger dermed på bakrommet og følger med på saken via videolink. Hun har hele tiden kontakt med sine forsvarere, John Christian Elden og Bernt Heiberg, og er tilgjengelig for spørsmål.

Under sin frie forklaring i retten onsdag sa Laila Anita Bertheussen at PST tilsynelatende hadde glemt at hun også var et offer i saken. Hun kritiserte PST for å ha tunnelsyn og for å ha drevet en ensidig etterforskning henne.

PST ble også kritisert for å ha lekket opplysninger til media. Men under utspørringen av statsadvokatene Marit Formo og Frederik G. Ranke kom det frem at Bertheussen selv hadde lekket bilder og opplysninger til flere medier om de straffbare forholdene (se egen faktabok under med tidslinje for de ulike hendelsene).

Les også: Laila Anita Bertheussen opprettet falsk Facebook-konto for å slenge med leppen mot Per Sandberg

Wara utsatt for trusler og hærverk

I perioden fra 6. desember 2018 til 10. mars 2019 ble Wara utsatt for flere ubehagelige episoder som tagging av ordet «rasist» på husveggen og på bilen, tagging av hakekors på bilen, brann i bilen og søppelspannet, i tillegg mottok han trusselbrev.

Wara har selv uttalt at han mente angrepene var ille og å anse som en trussel mot demokratiet.

Nettavisen omtalte forrige helg noen av bevisene Politiets sikkerhetstjeneste mener å ha mot Bertheussen. Det er blant annet:

  • En rød tusj som er funnet i boligen.
  • Data fra helseapp som forteller om bevegelsesmønsteret hennes.
  • Fornærmede Tor Mikkel Waras egen forklaring.
  • Skriftanalyser hvor eksperter slår fast at Bertheussens håndskrift er tilnærmet lik håndskriften i minst ett av trusselbrevene.

At boligen var tilgriset og bilen forsøkt antent virket hun derimot ikke like opprørt over, mener aktoratet.

– Motivet for hendelsene mener vi kan trekkes opp mot hennes reaksjon på dette teaterstykket. Det er fokus som har vært i mange falsetter gjennom Facebook-innlegg, i chattegrupper, nærmest i direkte kontakt med journalister for å fore pressen med bilder. Det var også et langvarig fokus, sa statsadvokat Frederik G. Ranke

Bertheussen tegnet også et bilde av en leverandør og et sikkerhetssystem som fungerte dårlig overens med slik livet for den lille familien på Røa fungerte.

Ofte var mesteparten av alarmsystemet ikke i drift eller ble aktivt koblet ut av Bertheussen som med sine helseplager og hobbyaktiviteter lot seg forstyrre av det avanserte tekniske anlegget.