Det vil være en fordel både for ofre og gjerningsmenn at forskjellige typer voldtekter omtales ulikt, mener psykiater Synnøve Bratlie. Hun vil gradere og straffe voldtekter etter type.

– Det er veldig stor forskjell på en overfallsvoldtekt og på noe som skjer med en du kjenner, etter at du har drukket og hatt kroppskontakt med vedkommende, sier Bratlie til Aftenposten.

Hun mener voldtekter og straffeutmålinger bør graderes, først og fremst for kvinnenes skyld.

– Ofte ønsker disse jentene en unnskyldning fra overgriper. De ønsker å si til ham at han er en respektløs drittsekk. Kvinner har sagt til meg at de vil ikke at han skal få flere år i fengsel, sier Bratlie.

Bratlie mener at verdighet kan vinnes tilbake ved å kunne ta delansvar for hendelser der det faktisk foreligger delansvar.

- Offerrollen er blitt nærmest hellig
– Min erfaring er at offerrollen etter en voldtekt nærmest er blitt hellig, sier psykiateren.

Bratlie får støtte fra politimester i Vestfold, Rune Bård Hansen. Han mener det høye straffenivået for sovevoldtekter har en rekke uheldige følger, og at dagens nivå er basert på en blanding av moralisme og et ønske om å være politisk korrekt.

Advokat Trine Rjukan mener Bratlies synspunkter er opprørende.

– Hun bagatelliserer voldtekt som forbrytelse og legger stein til byrden for dem som har opplevd å bli voldtatt, sier Rjukan.

Skeptiske
– En kvinne må aldri ta ansvar for en voldtekt. Det er snevert å skille mellom sovevoldtekt og overfallsvoldtekt. Det er et tillitsbrudd å bli voldtatt enten du kjenner personen som gjør det, eller ikke, sier Olaug Vevik Bollestad som representerer KrF i helse- og omsorgskomiteen.

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) mener Brattlie reiser en viktig debatt når hun tar til orde for å gradere voldtekter og reaksjonsutmålinger.

- Her er det viktig å ha med seg forhistorien. Det er bare fire år siden straffenivået ble økt. Da var det en lang kamp i forkant for å få aksept for at den type overgrep Brattlie viser til, også var voldtekt. Det var mange kvinner som ikke fikk aksept for at denne type overgrep var voldtekt, sier stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) til NTB.

Les egen sak her: Politiker-skepsis til gradert voldtekt

(©NTB)