*Nettavisen* Nyheter.

Psykiater frykter at lukkede mottak vil føre til mer vold

Oslo (NTB): Lukkede mottak for asylsøkere som skal sendes ut av landet, kan føre til mer vold og utagerende atferd, tror psykiater Aina Basilier Vaage.

Vaage, som er overlege ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus, mener det er en veldig stor utfordring i seg selv å komme til Norge, være redd, å ha en historie i bagasjen, bli hørt, trodd og tørre å stole på folk. Å innføre lukkede mottak vil gjøre situasjonen enda verre for asylsøkere som har fått avslag, mener hun.

- Det er helt forferdelig og misforstått. Presset, traumene og depresjonen vil øke. Det vil bli mer vold, utagering og ødelagte menneskeliv. Jeg har ingen tro på det i det hele tatt, sier hun til Vårt Land.

Riktig tiltak må være å omorganisere helsetjenesten og forbedre den ved mottak av asylsøkere slik at de mest traumatiserte blir sortert ved ankomst til landet og gitt et tilbud.

- Vi må ha et asylsystem som ivaretar folk og ikke bare setter dem på vent i uendelig lang tid, sier Vaage.

Hun får støtte fra rådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS). Han mener lukkede mottak vil være å slå politisk mynt på en tragedie. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.