Gå til sidens hovedinnhold

Psykiatrisk rapport: Lommemannen kan prøveløslates

En psykiatrisk rapport slår fast at overgrepsdømte Erik Andersen kan prøveløslates, ettersom det er lav risiko for nye overgrep. Statsadvokat Per Egil Volledal er svært overrasket over rapporten.

Overgrepsdømte Erik Andersen har sendt en begjæring om at han vil løslates når minstetiden utløper til sommeren, skriver VG.

I 2010 ble Andersen dømt for overgrep mot i alt 66 gutter. Straffen ble satt til forvaring i ni år med en minstetid på seks år.

Visse vilkår

En av psykiaterne ved Ila fengsel, Randi Rosenqvist, mener at risikoen for nye overgrep er så lav at Andersen bør kunne prøveløslates på visse vilkår.

– Jeg kan bekrefte at jeg har skrevet en innstilling og at dette er konklusjonen. Men taushetsplikten gjør at jeg ikke kan kommentere saken utover dette, sier Rosenqvist til avisen.

Også psykolog Thore Langfeldt, som leder et overgrepsprosjekt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST), der Andersen har gått til terapi, mener tiden er moden.

– Han har hatt en fin utvikling og progresjon, sier Langfeldt.

Skeptisk

Statsadvokat Per Egil Volledal, som var aktor i rettssaken mot Andersen, er svært overrasket over rapporten.

– Jeg må si jeg ble overrasket da begjæringen kom fra Andersen for noen uker siden. Påtalemyndigheten er meget skeptisk til at det går an å kurere pedofili, og vi snakker her om overgrep mot til sammen 66 gutter, sier Volledal.

Under rettssaken i 2010 konkluderte de to rettpsykiaterne Henning Værøy og Pål Grøndahl med at Andersen var pedofil, og at det ville være veldig krevende for ham å skifte atferd.

I 2010 skrev lagmannsretten at det var nærliggende fare for at Andersen på ny ville begå seksualforbrytelser. I tillegg var de kritiske til effekten av psykologbehandlingen av den tiltalte.

– En hån

Moren til et av Andersens ofre, en sju år gammel gutt som ble utsatt for seksuelt overgrep i garderoben i en svømmehall, sier at angsten satte seg «som en klo i magen» da hun hørte an Lommemannen kan bli prøveløslatt.

– Dette er en hån mot alle guttene han utnyttet. Det er altfor tidlig med prøveløslatelse, og jeg tviler sterkt på at en mann som har begått så mange ugjerninger klarer å stoppe med det, sier hun til avisen.

Lars Martin Rausland, som er bistandsadvokat til tre av de guttene Andersen utnyttet seksuelt, sier at han er overrasket.

– Det har bare gått fire år siden to andre sakkyndige mente at det ville ta lang tid å få rehabilitert denne personen, påpeker han. (©NTB)

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken