RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Psykisk syke sitter i fengsel

Oslo (NTB): I en undersøkelse av varetektsfengslede menn under 20 år hadde 36 av 40 én eller flere psykiske lidelser.

I en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening konkluderer lege Tore Olav Sørland og psykiatriker Ellen Kjelsberg med at de fengslede ungdommene i liten grad får hjelp, og at det er stor risiko for tilbakefall til ny kriminalitet, skriver Klassekampen.

Forbundsleder Geir Bjørkli i Norsk fengsels- og friomsorgsforbund (NFF) er ikke overrasket over resultatet.

- Varetekt virker i seg selv sykdomsfremkallende og kommer på toppen av sammensatte problemer. Vi ser hva som trengs, men har ikke kapasitet til å få gjort det som burde gjøres, sier han.

31 av de 40 som ble intervjuet, brukte psykoaktive midler. Av disse var 21 karakterisert som misbrukere og ti som avhengige. Sju av de 40 hadde flere selvmordsforsøk bak seg, men ingen var i psykiatrisk behandling da de ble fengslet.

- Det er påfallende at barne- og ungdomspsykiatrien var helt fraværende i denne sammenhengen. Ikke alt kan behandles, men hvorfor ikke tenke slik at psykisk helsevern kan være med og hjelpe på situasjonen for barn og unge som kommer så langt ut på skråplanet? spør Jannike Snoek, overlege ved ungdomspsykiatrisk akuttenhet ved Ullevål universitetssykehus.

Hun mener varetekt ikke er det rette tilbudet til unge mennesker med så store psykiske problemer.

Avdelingsdirektør Unni Gunnes i Justisdepartementet tror situasjonen vil bli vesentlig bedre når nye Halden fengsel blir åpnet i løpet av våren, slik at færre vil sitte i varetekt uten tilbud. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere