*Nettavisen* Nyheter.

Psykolog om kjønnsfordelingen i flyktningstrømmen: - Hvordan skal alle ensomme menn klare seg?

ENSOMME MENN: Psykolog Magnus Hedén er bekymret for mannsoverskuddet blant unge menn i Sverige. Norske forskere er imidlertid ikke spesielt bekymret. Foto: Ntb Scanpix

Siden 2011 har vi hatt flere menn enn kvinner i Norge.

10.10.16 14:29

«Hvordan skal alle ensomme menn klare seg?»

Det spørsmålet stiller psykolog Magnus Hedén i Svenska Dagbladet. Hedén skriver at kjønnsfordelingen i flyktningstrømmen skaper problemer i befolkningen.

Høsten 2015 var det rundt 12.000 flere menn enn kvinner i Sverige, men ifølge Hedén er mannsoverskuddet i aldersgruppen 15 til 35 år på mellom 10 og 20 porsent i enkelte fylker i Sverige.

«Tross dette nærmest perverse mannlige overskuddet fortsetter vi å prate om integrasjon som om det utelukkende skulle være et spørsmål om arbeid og økonomisk inkludering,» skriver psykologen.

Hedén etterlyser at politikerne kommer med forslag til hvordan denne ubalansen kan rettes opp.

«Med reservasjoner for mindre korrigeringer i seksuell oppførsel (som polyamori og homoseksuelle handlinger), kan en videregåendeelev regne seg frem til at mellom 10 og 20 prosent av alle mennene som kommer til Sverige må leve alene,» skriver Hedén.

Mannsoverskudd i Norge siden 2011

Til tross for at det fødes 105 guttebabyer per 100 jentebabyer, har høyere levealder blant kvinner ført til at kvinnene lenge har vært i overskudd i Europa.

Slik var det også i Norge frem til i 2011. Da snudde trenden, og siden har mannsoverskuddet økt. 1. januar 2016 var det totalt 2.625.111 menn i Norge, mot 2.588.874 kvinner, altså har vi et overskudd på 36.237 menn.

Det finnes to hovedårsaker til mannsoverskuddet i Norge: Økt innvandring og økt levealder for menn.

For hver kvinnelige asylsøker som kom til Norge i 2015, kom det tre menn.

Klikk på bildet for å forstørre.

SOSIOLOG: - Forskning viser at gifte mennesker har bedre mental helse enn ugifte, sier Sigurd Skirbekk.

- Vi vet jo at det er unge menn som har lettest for å ta seg frem, og at det gjerne er de som kommer til Norge som flyktninger. Kvinner og barn har ikke samme mulighet, sier Sigurd Skirbekk, forfatter og professor emeritus i sosiologi ved UiO til Nettavisen.

- Ikke en stor ubalanse

Skirbekk er enig med Hedén i at vellykket integrering handler om mer enn arbeid og økonomi.

- Det er tull å si at man er integrert om man finner seg en jobb og et bosted. Forskning viser at gifte mennesker har bedre mental helse enn ugifte, sier Skribekk.

Demograf Helge Brunborg i SSB påpeker at et mannsoverskudd på 36.237 menn ikke er spesielt mye.

- Når folketallet er på over fem millioner så er jo det på godt undre én prosent, så vi kan ikke kalle det en stor ubalanse. Men mannsoverskuddet vil nok vokse, både på grunn av innvandring og på grunn av at menn lever lenger i dag enn før, sier Brunborg.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE BEKYMRET: Demograf Helge Bruborg påpeker at mannsoverskudet i Norge ikke er spesielt stort. Foto: SSB

Han understreker at det er blant arbeidsinnvandrere at man finner størst overskudd av menn.

- Det er mange unge og midlertidige arbeidsinnvandrere, og mange av dem reiser gjerne tilbake til hjemlandet sitt etter en viss tid. Blant asylsøkere som får oppholdstillatelse vil veldig mange hente familien til Norge, så da blir det ikke så stor forskjell etter hvert.

- Noen flere kan få problemer med å finne seg en kone

Brunborg forklarer at det for et par hundre år siden var likevekt mellom menn og kvinner i aldersgruppen 20 til 30 år, altså den tiden man gjerne stifter familie.

- Det passet jo veldig fint. Men etter hvert som dødeligheten har gått ned så blir det ikke likevekt før langt oppi 60-årene. Altså er det flere menn enn kvinner i Norge frem til man har fylt 60, forklarer Brunborg.

- På hvilken måte kan dette påvirke samfunnet?

- Det vil nok bli noen flere som kan få problemer med å finne seg en kone, sier Brunborg.

- Bør vi være bekymret over et stadig økende mannsoverskudd?

- Nei, det vil jeg ikke si. Vi vet jo også at folk tilpasser seg, sier Brunborg.

Han får støtte fra SSB kollega Kenneth Aarskaug Wiik:

- Mange finner seg en partner i utlandet, og det kan være med på å demme opp for en slik utvikling. Nå er ikke dette så utbredt i Norge, men vi vet at i andre land, der kjønnsubalansen er stor, så er det en del menn som finner seg en partner fra andre land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag