Gå til sidens hovedinnhold

- Psykosen ble et realityshow

- Jeg skulle vært på sykehus, ikke direktesendt TV, sier Tjostolv Moland.

I et lengre intervju med Agderposten, forteller Tjostolv Moland om den vanskelige tiden i fengselet i Kongo. Moland trekker fram TV-bildene fra rettssaken som hans verste minne.

- Jeg var alvorlig syk med malaria og jeg gikk inn i en psykose som følge av medisiner og sykdom. Jeg skulle vært på sykehus, ikke direkte på nett-TV. Ikke på VGTV eller på Dagsrevyen og TV2. Sykdommen min ble til et realityshow hvor alle kunne kikke. Det var, og er veldig ubehagelig, sier Moland til Agderposten.

Tydelig preget under rettssaken
Hendelsen Moland snakker om er fra 21. oktober for to år siden, der de ovennevnte TV-kanalene sendte direkte fra rettssalen i Kisangani. Nordmannen var alvorlig syk av malaria, og var tydelig preget. Han reiste seg under rettssaken og var på vei ut, men ble stoppet. Han lo og gråt om hverandre, han snakket usammenhengende og kjeftet. Molands psykose var gjenstand for mye oppmerksomhet.

(Saken fortsetter under bildet)

Lite skjedd tross lovnader
Tjostolv Moland og Joshua French har nå sittet fanget i fengselet i Kisangani i to år. I november er det to og et halvt år siden de ble arresterte, mistenkt for drap på deres sjåfør Abedi Kasongo

Etter flere rettsrunder og flere dødsdommer, sitter nordmennene fortsatt i det samme provinsfengselet i Kisangani. Kongolesiske myndigheter har flere ganger lovet overføring til sentralfengselet i hovedstaden, der soningsforholdene er langt bedre, men ingen ting har skjedd.

Tror på løsning i 2012
Moland er forberedt på at det kan ta tid, men er likevel optimistisk.

- Vi er positive for fremtiden og har tro på at vi en dag slipper ut av fengselet. Personlig tror jeg ikke det blir noe overføring før etter presidentvalget 28. november. Kabila blir gjenvalgt, og blir da satt ved årsskiftet og sånn sett tror jeg ikke det kommer noen løsning på saken før langt uti 2012, sier Moland til Agderposten.

Kommentarer til denne saken