RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Publiserer disse bildene for å roe gemyttene

NYE BILDER: Her er et av bildene som nå publiseres for å vise at inngrepet i naturen ikke er så stort, ifølge de som står bak minnesmerket etter 22. juli.
NYE BILDER: Her er et av bildene som nå publiseres for å vise at inngrepet i naturen ikke er så stort, ifølge de som står bak minnesmerket etter 22. juli. Foto: Jonas Dahlberg Studio (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Det menneskelige inngrepet er egentlig ganske lite.

KORO publiserer nye bilder av det omstridte minnestedet ved Utøya for å vise at inngrepet i naturen ikke er så omfattende som det har fremstått på konkurransebildene.

Se flere bilder lenger ned i saken.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) kaller samtidig inn til hastemøte fredag, etter at naboene ved det omstridte minnestedet truer med rettssak for å stanse prosjektet.

Motstanden mot det planlagte nasjonale 22. juli-minnestedet på Sørbråten nord for Utøya har økt i styrke siden svenske Jonas Dahlbergs vinnerutkast ble presentert i slutten av februar.

Naboer har kalt planene «en voldtekt av naturen», «voldsomt og pompøst» og «en retraumatisering av 22. juli-minnene». To ulike grupper på Facebook har til dags dato samlet medlemmer og «liker» fra nesten to tusen personer. En underskriftskampanje har fått nærmere 900 underskrifter.

Les også: Sanner kaller inn til Utøya-hastemøte
Les også: Varsler søksmål om Utøya-minnested

Statens fagorgan for kunst i det offentlig rom (KORO), som har ansvaret for å få bygget minnestedet, publiserte torsdag nye illustrasjoner for å «tydeliggjøre hvordan minnestedet på Sørbråten plasseres i landskapet».

– Vi har sett et behov for å publisere dette, fordi de bildene som så langt har vært vist, kanskje har skapt et litt feilaktig inntrykk av dimensjonene på prosjektet, sier prosjektleder Harald Fenn i KORO til NTB.

– Det har vært idealiserte konkurransebilder for å tydeliggjøre ideen. Vi ønsker å vise at det menneskelige inngrepet i naturen egentlig er ganske lite i seg selv, sier han.

 Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo.


Psykologvurdering

Ole Morten Jensen, nabo til Sørbråten og en av initiativtakerne til protestaksjonen, sier de nye bildene ikke gjør noen forskjell.

– De skal legge beslag på 27 dekar og legge til rette for 400 besøkende samtidig. Da går det ikke an å påstå at dette ikke blir voldsomt, sier Jensen til NTB.

– Vi som bor tett på Utøya og kom tett på tragedien den dagen har det tøft nok med de minnene vi har hver gang vi ser Utøya. Vi trenger ikke dette som en daglig påminnelse i tillegg. Om det så gjemmes bak et stort gjerde, så vet vi jo hva som er der, og det vil være en belastning, sier Jensen.

Jensen sier naboene krever at deres traumer tas hensyn til, og viser til at ansatte i regjeringskvartalet fikk stanset deler av et kunstverk av Vanessa Baird som ga dem assosiasjoner til 22. juli-bomben.

– De stanset det, fordi det skapte angst hos de ansatte. Vi mener de må vise hensyn til oss her ute, for her er det mange som sliter, sier Jensen.

Flere av motstanderne av minnestedet var blant dem som, med fare for sitt eget liv, reddet flyktende ungdommer fra Utøya under terroraksjonen 22. juli 2011.

Aksjonistene har bedt Hole kommunesørge for en psykologisk vurdering av hvordan et slikt minnesmerke kan påvirke dem.

Illustrasjon offentliggjort av KORO (Kunst i offentlig rom) som er ment å tydeliggjøre hvordan minnestedet etter 22. juli plasseres i landskapet på Sørbråten ved Utøya.


Ble ikke hørt

Det ble tirsdag kjent at naboene har engasjert advokat Harald Stabell for å stanse prosjektet og at de vil gå til søksmål om det ikke skjer.

Det førte til at kommunal- og moderniseringsministeren inviterte til hastemøte med representanter for naboene og KORO fredag. – Vi ønsker dialog med alle parter og har invitert til møter for å lytte. Jeg har stor forståelse for at dette er en sak som vekker sterke følelser, sier Jan Tore Sanner til NTB.

Jensen sier naboene er glad for dialogmøtet, men synes det er trist at de måtte skaffe advokat for å bli hørt.

– Ikke på noe tidspunkt i prosessen, verken da avgjørelsen om hvor minnestedet skulle ligge ble tatt, eller når det gjelder utformingen, er vi blitt spurt, sier han.

Dette er bildet som mange har reagert på, det store inngrepet i naturen for å lage minnesmerket.


Naboene mener minnestedet bør bygges vis-à-vis Utøya, ved rasteplassen som oppsto som et spontant minnested etter 22. juli.

Kunstneren Jonas Dahlberg og representanter for KORO, Statsbygg og Hole kommune vil treffe naboene på et åpent møte på Sundvolden Hotel onsdag kveld neste uke.

Jensen sier naboene har lave forventninger til møtet, som de ikke mener framstår som et reelt dialogmøte.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere