*Nettavisen* Nyheter.

Publiserer unike bilder fra frigjøringen

Arkivverket slipper en mengde hittil ukjente dokumenter og bilder på frigjøringsdagen.

08.05.20 10:51

Evakuerte barn som vender hjem, en ung kronprins Olav på slottsbalkongen, frigitte russiske krigsfanger, parade foran slottet ved kong Haakons hjemkomst, arrestasjon av NS-medlemmer. Dette er noen av de tilsammen 228 bildene Arkivverket nå har lagt ut i forbindelse med frigjøringsjubileet.

Direkte: Markering av frigjørings- og veterandagen

- Mange av bildene har ikke vært offentliggjort tidligere, sier Helen Daae Frøyseth ved Arkivverket til Nettavisen.

Klikk her for å se alle bildene på Digitalarkivet.no

Arkivverket har videre funnet frem allierte planer for frigjøringen av Norge og dokumenter som viser den sivile maktovertakelsen.

Jubelscener og krigens «tapere»

I tillegg til jubelscener fra maidagene i 1945, har Arkivverket også sluppet bilder og dokumenter som viser krigens «tapere». De mer enn 300.000 tyske soldatene som var i Norge og som måtte vente lenge med å kunne reise hjem til Tyskland. I dokumentene fremkommer det hittil lite kjente opplysninger om at mange tyske soldater måtte bøte med livet, selv i et Norge i fredstid.

Bildene som nå offentliggjøres er hentet fra ulike arkiver. Det er dels foto etter privatpersoner som hadde ulike roller under frigjøringen, og det er foto hentet fra Sturlason pressebyrå og fra NTBs krigsarkiv.

Les også: Forsiktig markering av frigjøringsdagen

Klikk på bildet for å forstørre. Det ble laget lokale tog med flagg og jublende barn rundt om i Bergen 8. mai. Bildet er hentet fra album etter Leon Jacobsen.

Det ble laget lokale tog med flagg og jublende barn rundt om i Bergen 8. mai. Bildet er hentet fra album etter Leon Jacobsen. Foto: Leon Jacobsen (Arkivverket)

Klikk på bildet for å forstørre. Glade norske ungdommer på frigjøringsdagen i Stockholm.

Glade norske ungdommer på frigjøringsdagen i Stockholm. Foto: Ukjent (Arkivverket)

Klikk på bildet for å forstørre. Besetningen på Pegasus ved festningskaien i Bergen.

Besetningen på Pegasus ved festningskaien i Bergen. Foto: Robert Chew (Riksarkivet)

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20190220. Fra Oslo under fredsdagene i 1945. Antakelig 13. mai ved Kronprins Olavs hjemkomst. Kronprins Olav på slottsbalkongen.

Fra Oslo under fredsdagene i 1945, trolig 13. mai ved kronprins Olavs hjemkomst. Foto: Nikolai Ramm Østgaard / Arkivverket (NTB scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre. Frigitte russiske krigsfanger. Original bildetekst: Den røde fane og Stalins bilde, symbolet på det russiske samfunn i dag, kom opp i løpet av de første dagene. Bildet hører til i en serie med lysbilder fra tyske fangeleirer for russere i Norge, hentet fra arkivet etter Leiv Kreyberg.

Frigitte russiske krigsfanger. Bildet hører til i en serie med lysbilder fra tyske fangeleirer for russere i Norge, hentet fra arkivet etter Leiv Kreyberg. Foto: (Arkivverket)

Klikk på bildet for å forstørre. Eksempel på fangekort fra Møllergata 19. Otto Nielsen, kjent sanger, revyartist, tekstforfatter, komponist og programleder. Under andre verdenskrig drev Nielsen med illegalt arbeid. Han ble arrestert og fengslet to ganger av det tyske sikkerhetspolitiet.

Eksempel på fangekort fra Møllergata 19. Otto Nielsen, kjent sanger, revyartist, tekstforfatter, komponist og programleder. Under andre verdenskrig drev Nielsen med illegalt arbeid. Han ble arrestert og fengslet to ganger av det tyske sikkerhetspolitiet. Foto: Arkivverket (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag