RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Puddelklubben advarer kronprinsfamilien

kronprinsfamilien labradoodle
kronprinsfamilien labradoodle (Scanpix/Wikipedia)
Sist oppdatert:
Puddelklubben mener det er svært uheldig hvis kronprinsfamilien velger labradoodle.

(SIDE2): Kronprinsfamilien er i ferd med å anskaffe hund, og valget har havnet på en labradoodle: En krysning mellom labrador retriever og vanlig puddel.

Siste fra Side2.no: Sjekk forsiden nå!

Les:- Hund er bra for kronprinsbarna

Nå advarer Norsk Puddelklubb mot å velge denne rasen. Klubben frykter at konsekvensene ved dette valget blir at useriøse oppdrettere i tiden fremover avler opp ustabile hunder til motebevisste hundekjøpere.

Vanskelig å kontrollere
– Vi mener ikke å kritisere kronprinsparet, for de er flotte mennesker, men jeg synes de bør ta en tenkerunde til. De er forbilder for Norges befolkning, og deres valg får mye større konsekvenser enn valgene som du og jeg gjør, sier leder Tone B. Fischer i Norsk Puddelklubb.

Labradoodle ble avlet fram av australieren Wally Conron i 1989. Han ønsket å skape en allergivennlig førerhund: En hund som røyter like lite som en puddel, og som har gemyttet til en labrador. Når man krysser de to hunderasene er det vanskelig å kontrollere hvilke egenskaper de enkelte hundene tar med fra mor og far. Det er derfor stor variasjon i hvordan en labradoodle ser ut.

– Blandingshund mellom labrador og puddel kan være et utmerket individ, men det er vanskelig å forutse. Jeg synes det er et unødvendig valg når det finnes så mange hunderaser som man har nedlagt så mye arbeid i, sier Fischer.

Vil fortsatt ha doodle
Hvorvidt kronprinsfamilien er kjent med kritikken som Puddelklubben fremmer er uvisst.

– Dette har vi ingen kommentar til, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til Nettavsien.

– Men de er altså fortsatt oppsatt på å kjøpe denne doodle-en?

– Ja, de vil fortsatt gå til anskaffelse av en labradoodle-hund, sier Gjeruldsen.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet bekrefter at Kronprinsparet fremdeles planlegger å gå til anskaffelse av en «Labradoodle», men ønsker ikke kommentere saken utover dette.

Anbefaler rasehund
Fischer i Puddelklubben påpeker at rene rasehunder har blitt avlet frem gjennom flere hundre år, og har fått egenskaper som er mye lettere å forutse enn nye blandingshunder.

– Vi har raseklubber som plukker vekk individer som ikke er egnet for avl, og som sørger for at rasen blir sunnest mulig, og tilpasset det samfunnet vi lever i, sier hun.

Ved kronprinsparets valg av labradoodle frykter hun at en stor etterspørsel vil skape useriøse oppdrettere som ikke luker vekk uønskede avlshunder. I tillegg er altså labradoodle en ny type hund som man ikke har fått mange år på å forfine.

Barack Obama vurderte også labradoodle da han anskaffet en firbent venn til døtrene. Valget endte forøvrig med en portugisisk vannhund - en gave fra Ted Kennedy.

Les: Nytt medlem i Obama-familien

«Da det for en tid tilbake ble kjent at President Obama vurderte å anskaffe en Labradoodle resulterte dette i et massivt motpress, basert på saklige og logiske argumenter, fra de 2 respektive raseklubbene i USA. Om dette var årsaken, eller i alle fall medvirkede årsak til at valget til slutt falt på en renraset Portugisisk Vannhund vet vi ikke, men vi velger å tro at kampanjen hadde en effekt», skriver klubben i brevet som nå er sendt Det Kongelige Slott.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere