Gå til sidens hovedinnhold

Puddersnøen er endelig her

Møkkavær i byen gleder de snøfrelste.

Skal du tilbringe helgen et annet sted enn hjemme, og samtidig ikke kan vente på å boltre deg i snøens gleder, så er det skistedene som er det optimale målet denne uken.

Møkkaværet i lavlandet på Østlandet betyr nemlig snøfall i fjellet, og det er ventet fine forhold de fleste skistedene. Onsdag er det ventet at de indre delene av Sørlandet får mer enn 30 cm snø.

For de skiglade
- Man skal ikke høyere opp enn Lillehammer for eksempel. På Kvitfjell og Hafjell er det gode forutsetninger for skimuligheter, sier meteorolog Olav Krogsæter ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Solgløtt er det derimot ikke store forhåpninger å skimte.

- Det blir stort sett skyer og nedbør hele tiden. Ikke de store mengdene, men det vil falle resten av uka.

Sjekk været der du bor her!

Pudderforhold
Skiinfo Norge hadde allerede mandag sin første pudderalarm denne vintersesongen, og det var Kvitfjell som ble første skianlegg med en snødybde på over 20 centimeter på et døgn.

Mange andre skisteder kan skilte med gode snøforhold til helgen. På Tryvann er det ventet 30 centimeter nysnø utover uken, mens det på Beitostølen skal komme ytterligere 44 centimeter - men der åpner ikke bakken før 14. november, skriver skiinfo.no.

På Gaustablikk, som har åpnet anlegget i helgene, snør det også og det er ventet pudderalarm i løpet av onsdagen.

Les: Nå er det snø i bakkene

Se liste over snømengde de forskjellige stedene nederst i saken.

Opphold i resten av landet
- Det er Sør- og Østlandet som får nedbør hele denne uka, inkludert i helgen. Det blir litt vekslende temperaturer, som avgjør om det blir snø, sludd eller regn i de indre strøk og i lavlandet, mens det langs kysten kommer som regn, sier meteorologen.

I fjellet kommer nedbøren som snø i det østlige områdene, mens det kanskje verste ellers enkelte steder i landet blir vinden.

- Slik vindretningen er nå, så blir det fint vær og opphold i resten av landet. Men det blir mye vind, fjordstrøkene på Vestlandet, i Trøndelag og på Helgeland vil få lange perioder med kuling. Været forandrer seg lite fra nå og fram til helgen.

Uvær i sør
På Sørlandet meldes det om uvær onsdag morgen. Det blåser stiv til sterk kuling langs kysten, med regnvær i lavereliggende områder og snø i fjellet. Vinden i fjellet gjør at det er kolonnekjøring på riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli, samt på E 134 over Haukelifjell. Det melder fvn.no.

- Det er dårlig vær i fjellet. Det blåser kraftig, men er foreløpig ikke de store nedbørsmengdene. Langs kysten er det ikke noen store problemer i trafikken så langt, opplyser vaktoperatør ved Statens vegvesens vegtrafikksentral, Torgeir Haugland, til avisen.

Synkende temperaturer
Temperaturen vil synker litt utover i uka i resten av landet, noe som kan gi surt og kaldt vær.

- De høyeste temperaturene får vi på Vestlandet og i Møre og Romsdal, der temperaturen vil ligge på mellom seks og ti plussgrader.

Kaldest blir det, kanskje ikke overraskende, i Indre Troms og Finnmark, der det blir kuldegrader hele helgen med minus fem til åtte på Finnmarksvidda.

Fortsetter trolig
Bakkene på Bjorli åpnet rekordtidlig i år, allerede 17. oktober, mens Kvitfjell åpnet sist helg og Gaustablikk og Gålå har åpent i helgene.

Denne helgen åpner Trysil, Geilo, Kongsberg, Tyin-Filefjell og Ulvdal, mens Hemsedal, Beitostølen og Skeikampen er blant anleggene som har planlagt åpning helgen deretter igjen.

Det trenger ikke være så farlig med tanke på drømmen om skibakke og snø, dersom meteorologens tips slår til.

- Det er litt tidlig å si, men det kan hende denne værsituasjonen holder seg godt ut i neste uke også, både temperatur- og nedbørsmessig.

Her kan du sjekke når skianleggene åpner.

Bruk hodet
- Bor man Østafjells, så er det på høy tid å ta på vinterdekkene dersom ikke man har gjort det. Ellers er det bare å ta det med ro og bruke sunn fornuft når man er ute og kjører, oppfordrer Krogsæter.

Meteorologen sier også det ikke er noe unormal værsituasjon, selv om det nok er vanligere at Østlandet har finværet og det er nedbør i vest på denne årstiden.

- Bergen og Vestlandet nyter godt av at det er nedbør i øst og sør. .

Snødybder
(Tallet i centimeter er snødybden de forskjellige stedene - oppdatert liste finner du her.)

Kvitfjell: 40 cm
Haukelifjell: 35 cm
Beitostølen: 35 cm
Skeikampen: 30 cm
Geilo: 30 cm
Gålå: 30 cm
Hemsedal: 30 cm
Tyin-Filefjell: 26 cm
Valdres: 25 cm
Nesbyen: 20 cm
Gol-Storefjell: 20 cm
Dombås: 20 cm

(Kilde: Skiinfo.no)

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett