Utenriksdepartementet og Justisdepartementet skal etter planen bruke 198 millioner kroner på å avvikle Natos utenriksminister-møte i Oslo i neste uke.

– 98 million er avsatt i revidert nasjonalbudsjett til Utenriksdepartementet, sier Henrik Hoel, kommunikasjonsrådgiver i UD til Nettavisen.

Han bekrefter at alle de 31 Nato-landene sender en delegasjon til møtet. Av disse skal nesten alle være landenes utenriksministre. Alle de største landene i Nato stiller med utenriksminister.

Les også: Setter Norge på kartet: – En velfortjent fjær i hatten til Annikken Huitfeldt

I revidert nasjonalbudsjett fremkommer det også at samme beløp, 98 millioner kroner, er satt av til Justisdepartementet i forbindelse med utenriksministermøtet.

– Det er viktig for regjeringen at gjennomføringen av møtet ikke går på bekostning av andre deler av politiet, heter det i budsjettet.

Les også: Russland vil innføre fengsel og bøter for de som har «feil kart»

Politiet øker tilstedeværelsen

Utenriksminister-møtet mellom Nato-landene finner sted i Oslo 31. mai og 1. juni, altså onsdag og torsdag i neste uke. Det er Oslo-politiet som skal ivareta sikkerheten til alle involverte i møtet. De bekrefter overfor Nettavisen at de vil ha økt tilstedeværelse i Oslo sentrum.

– Politiet kan ikke gå i detalj på hvilke sikkerhetstiltak som iverksettes, men vi vil i samarbeid med UD og andre involverte aktører iverksette nødvendige sikkerhetstiltak. Disse blir gjennomført på en slik måte at de medfører minst mulig ulempe for publikum, og kan være både synlige og ikke-synlige, sier stabssjef i Oslo politidistrikt, Harald Nilssen til Nettavisen.

– Hvor mange tjenestefolk vil bli kalt inn, utover normalen?

– Politiet kan ikke gå ut med et nøyaktig antall av sikkerhetshensyn, men vi vil ha en økt tilstedeværelse, svarer Nilssen.

Les: Putin sikler på et 350 år gammelt kart uten en ukrainsk stat

Begrenset tilgang

Nilssen forteller at tilgangen til Rådhusplassen vil begrenses og at trikkene vil omdirigeres i forbindelse med møtet.

– Enkelte begrensninger med hensyn til trafikk og fremkommelighet i Oslo sentrum er ikke til å unngå. Oslo rådhus vil være lukket for publikum i forbindelse med møtet. Sperretiltak og hindringer vil søkes begrenset mest mulig, slik at ordinær fremkommelighet i sentrum i størst mulig grad vil ivaretas.

Les også: Amerikanske soldater forteller hvordan livet er på verdens største hangarskip, USS Gerald R. Ford

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, leder møtet. Ifølge en pressemelding har Stoltenberg fullt program på tirsdag. Blant annet skal han i audiens med kongen. Senere samme dag skal han holde en tale under et arrangement med Den norske Atlanterhavskomité og Utenriksdepartementet.

Seniorforsker hos Nupi, Karsten Friis, sier til P4 at det er sikkerhetsrisiko i forbindelse med møtet. Spesielt trekker han frem USAs utenriksminister, Anthony Blinken.

– Amerikanske utenriksministre har jo en rolle i hele verden, det kan være folk som er interessert i å markere seg, eller ramme vedkommende. Så da må politiet være beredt for nærmest sett alle slags scenarier, sier Friis til P4.