RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Punktum satt i rettslig strid om Treholt-opptak

Foto: Sara Marie Vollset (Nettavisen)
Høyesteretts ankeutvalg har avvist påtalemyndighetens siste anke i spørsmålet om innsyn i lydopptakene fra straffesaken mot Arne Treholt i 1985.

Dermed er punktum satt i den rettslige striden, fastslår Norsk Redaktørforening.

Selve lydbåndene ble frigitt tidligere i år, og den siste runden i Høyesterett har derfor vært av en mer formell karakter.

Det var påtalemyndigheten som anket til Høyesterett. Påtalemyndigheten var uenig i den siste kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett fordi denne ga rett til innsyn i selve opplesningen av dommen, et lydopptak påtalemyndigheten mener ikke eksisterer. Høyesteretts ankeutvalg bemerker til dette at innsynsretten nødvendigvis kun gjelder materiale som faktisk finnes.

Innsynsprosessen har pågått siden 2011. I januar bestemte departementene seg for å avgradere lydopptakene fra rettssaken, med unntak for to vitneavhør. I februar avgjorde Borgarting lagmannsrett at det måtte gis innsyn også i disse. Lydopptakene er nå overlevert til pressen.

Staten er samtidig dømt til å betale sakskostnader for presseorganene som står bak innsynskravet.

Arne Treholt var byråsjef i Utenriksdepartementet da han i 1985 ble pågrepet og dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet og løslatt i 1992 av helseårsaker. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere