RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pupper, tights og jentegutter

Sist oppdatert:
Det var tiåret for innsamlingsaksjoner, pupperdamer som sang, mandige menn i tights og puddelhår. Vi har tatt en titt på hva som fenget på det glade 80-tallet.

Jeg var 7 år og jeg stirret på platespilleren til min storebror. Jeg fikk ikke lov til å røre, jeg fikk ikke lov til å røre. Men jeg rørte, jeg hørte og slik ble en musikknerd stimulert. Året var 1982 og den første singelen jeg satte på var Culture Club med låta ”Do you really want to hurt me?”.

Tro meg, jeg skjønte at det var noe rart i emning. For Boy George kunne være en ganske skremmende "fyr" for en liten jente fra landet. Men åttitallet var vel også tiåret der alt så ut til å være lov. Det å leke med kjønnsroller var en del av pakken og vi tok alt i store munnfuller.

Velpleid, dekadent og "übercool"

Etter noen tøffe, dystre år på 70-tallet var vi klare for noe nytt. Og med Spandau Ballet, Duran Duran og Culture Club kom bølgen som de kalte "romantics". Det var velpleide gutter som ikke var redd for å bruke sminke for å fremheve sine trekk. For de heldige utvalgte som fikk se MTV kunne vi se jappetiden speile seg i raske båter, enda raskere kvinner og femitøffe gutter.

Jeg vil ha liten tights og den skal være svart!

For de tøffere folka var det nok mer Iron Maiden, Thin Lizzy, Motorhead som holdt tenåringsrommene innenfor bråkebeltet. Og om likte man tilløp til branner og glamgutter, var Kiss, alt du kunne be om. Selv om de var utpreget 70-talls band, hadde de ennå jerngrep på 80-tallet. Land og strand gikk gutter rundt med påmalte fjes og et håp om at moren skulle overgi seg og la dem få gå med tights. Min storebror var intet unntak, dessverre var min mor ikke helt enig. Det holdt med en Kiss t-skjorte.

Alt for Afrika

Men det var ikke bare arrogante rockere og pusete gutter som vi husker, men også de store innsamlingsaksjonene. Bob Geldof var musikkens Mor Teresa, og fikk alle de kjente folkene til å bidra på sangene " Do they know it's Christmas?" og selvsagt "We are the World". Min kusine og jeg hadde opptil flere "tv-overførte" konserter fra pikerommet der vi konstant kranglet om hvem som skulle være Tina Turner og Madonna.

Puppedamer og "wannabehomser"

Det var ikke bare Madonna som var kul, vi hadde jo selvsagt Debbie Harry i " Blondie". Hadde man bare kunne ha fått håret sitt like platinablondt og bare fått lov til å sminke seg, så hadde drømmen vært der.

Og så kom jo puppedamene. Vi hadde Samantha for de som likte gode gamle blondiner med store pupper. Vi hadde Sabrina for dem som likte brunetter med store pupper. Og vi hadde Frankie Goes til Hollywood for de som likte gutter som likte gutter. Og for å ikke snakke om den overskjønne Kim Wilde som gave oss hiten "Keep me hanging on" som gav utløp for mant et sprell på dansegulvet. Selvsagt kan man jo ikke utelate Limahl som på en eller rar måte klarte å ta oss med storm med en hitlåt "The Never Ending Story".

Det kunne ha vært en evigvarende artikkel om man skulle ha nevnt dem alle. Men selv om vi ofte fnyser av 80-tallets banale hits og hårfrisyrer, så er det noe der. Kanskje var musikken litt enklere på den tiden? Eller kanskje det var vi som var litt enklere? Men en ting er sikkert. Ingenting får opp smilebåndene mer enn når den mest mørke metalrockeren skrur opp lyden for å digge "Touch me" med Samantha Fox hemningsløst kl 03.00 natt til en lørdag.

Hva slags musikk husker du best fra 80-tallet? Skriv din kommentar her:

Duran Duran anno 1983. Lekre kjeledresser som perfekt for snømåking?
Duran Duran anno 1983. Lekre kjeledresser som perfekt for snømåking?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere