*Nettavisen* Nyheter.

Pussy Riot kommer på norgesbesøk

Maria Aljokhina (24), Jekaterina Samutsevitsj (30) og Nadezjda Tolokonnikova (22) i retten i dag. Samutsevitsj slapp i dag fri fra «glassburet», bokstavelig talt. Foto: MAXIM SHEMETOV

14.01.14 21:31

To av de løslatte Pussy Riot-medlemmene kommer til Festspillene i Bergen i mai. Men først skal de til Oslo og Lillehammer og legger inn både fengsel- og fjordbesøk under norgesvisitten.

Lørdag 24. mai presenterer Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova dokumentarfilmen «Pussy vs Putin – Russian Riot Grrrls» og snakker om sitt nye prosjekt under årets festspill.

– Filmskaperne har fulgt oss fra den spede start. De er viktige medspillere i utviklingen av de politiske og estetiske uttrykkene våre. Denne filmen er unik. «Pussy vs Putin» gir en objektiv skildring fra innsiden. Vi håper alle som støtter oss kommer og ser, skriver de to medlemmene i en e-post til Festspillene.

Lille julaften i fjor slapp de ut av russisk fengsel, hvor de sonet en dom på to års fengsel etter å ha protestert i Moskvas hovedkatedral mot president Vladimir Putin og alliansen med den russisk-ortodokse kirke.

Fengsler og fjorder
Når de er i Norge, vil de fortelle om sitt nye prosjekt Zona Prava. De kommer først til Oslo der de ønsker å besøke fengsler og skal møte Amnesty International. De skal også innom Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, som arrangeres fra 20. til 24. mai, før de kommer til Bergen. Under det omfattende norgesbesøket vil de også se norske fjorder.

– Prosjektet Zona Prava har som mål å slå ned på alt som berøver og ødelegger menneskers frihet. Vi kjemper for å reformere inhumane fengselssystemer. Norge har et reformert, verdensledende fengselssystem som vi vil lære mer om. Derfor blir møtet med et norsk fengsel viktig for oss, skriver Aljokhina og Tolokonnikova.

Festspilldirektør Anders Beyer er svært glad for at de har takket ja til invitasjonen, heter det i en pressemelding fra Festspillene.

– I år er det grunnlovsjubileum, og Festspillene ønsker å markere dette ved å diskutere demokrati og identitet. Det vil gå igjen som en råd tråd i festspillprogrammet. Pussy Riot har kjempet hardt for ytringsfrihet og demokratiske verdier, og det blir interessant å høre på dem, sier Beyer.

Også til Sverige
Allerede i februar vil filmen bli vist i Sverige under Den internasjonale filmfestivalen i Göteborg som arrangeres fra 24. januar til 3. februar.

Både regissør og manusforfatter er oppgitt som Gogol's Wives. Bak navnet står duoen Taisija Krugovykh og Vasilij Bogatov som begge kommer til Göteborg for å presentere filmen for et svensk publikum. De har fulgt Pussy Riot fra deres første protestmarkering til tiden i fengsel.

Festivalens offisielle filmplakat er i år utformet av Pussy Riot. Festivalen har også et eget program for russisk film i år.

– Vi likte hele ideen med at en kunstner tilbys å lage festivalplakaten, særlig siden festivalen er tilegnet russisk film. Vi ble tilbudt å lage en plakat med vårt budskap, noe vi også ble glad for. Det er slik vi sprer vårt budskap over hele verden med hjelp av tilfeldigheter som dette, sier det tredje medlemmet i Pussy Riot, Jekaterina Samutsevitsj, i et intervju som er lagt ut på festivalens hjemmeside.

Hun var en av de tre unge kvinnene fra kunstnerkollektivet Pussy Riot som ble arrestert i mars 2012. Men mens Aljokhina og Tolokonnikova sonet 22 måneder av straffen på to år, ble Samutsevitsj dom gjort betinget i oktober og hun ble da løslatt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.