RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pussy Riot nominert til Sakharov-prisen

Brussel (NTB-AFP): De fengslede medlemmene av det russiske punkebandet Pussy Riot og den iranske filmskaperen Jafar Panahi er blant de fem kandidatene til den prestisjefylte Sakharov-prisen.

Prisen deles ut av EU-parlamentet og består av 50.000 euro, tilsvarende 370.000 kroner. Den vil bli kunngjort 26. oktober, for så å bli delt ut 12. desember i Strasbourg. Blant tidligere vinnere er Sør-Afrikas Nelson Mandela og tidligere FN-sjef Kofi Annan.

De tre kvinnene i Pussy Riot ble nylig dømt til to års tvangsarbeid hver etter at de fremførte en protestsang mot president Vladimir Putin i en katedral i Moskva. Russlands utenriksdepartement rettet tirsdag sterk kritikk mot nominasjonen, som de mener er en innblanding i russiske myndigheters arbeid. I kunngjøringen blir EU-parlamentarikerne bedt om å respektere russiske domstolers uavhengighet.

Den iranske filmregissøren Jafar Panahi er nominert sammen med den iranske menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh, som er dømt til elleve års fengsel. Panahi er nå løslatt, men risikerer seks års fengsel og har fått forbud mot å lage film i mange år fremover.

De tre andre nominerte er den hviterussiske menneskerettsaktivisten Ales Beljatskij, den pakistanske advokaten Joseph Francis, som arbeider for å forsvare kristnes rettigheter, og tre rwandiske dissidenter, som sitter fengslet.

I fjor gikk prisen til fem aktivister fra Den arabiske våren, deriblant den tunisiske fruktselgeren som døde da han utløste opprøret ved å sette fyr på seg selv. De fire andre kom fra henholdsvis Egypt, Libya og Syria. De to syrerne, en advokat og en karikaturtegner, kunne ikke delta på fjorårets seremoni. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere