RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Shutterstock)

Puta di kan gjøre deg syk

Du vil ikke vite hva som lever der inne.

(SIDE2): Hver natt hviler du hodet på en million ulike sopptyper som lever i puta. Noen kan føre til livsfarlige infeksjoner, skriver svenske Expressen .

- For dem som har nedsatt immunforsvar kan det sette seg infeksjon i lungene, sier Victor Fernandez på Smittskyddsinstitutet i Sverige.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Slik beskytter du deg
- Vask puta di i vaskemaskinen med jevne mellomrom.

- Vask håret før du legger deg og vær ellers hygienisk.

- Spør om råd fra legen din dersom du har nedsatt immunforsvar eller har symptom på allergiske reaksjoner eller astma.

- Bruk først og fremst dunputer

Høy konsentrasjon
Forskere ved universitetet i Manchester i Storbritannia har studert hodeputer og kommet fram til et skremmende resultat. Millioner av sopp som kan forårsake dødelige infeksjonssykdommer fins i puta di.

Soppsporer fins overalt, men i en pute kan det være en mer konsentrert mengde ettersom de sitter fast i håret vårt.

Personer som gjennomgår kreftbehandling eller for tidlig fødte barn er i faresonen.

Lever av hudrester
- Soppen kan gi en allergisk reaksjon i lungene som gir astmatikere problemer, sier Erik Svensson, overlege ved bakteriologiske laboratoriet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

I hver undersøkte pute skjulte det seg en million soppsporer av opptil 16 ulike sorter. De lever av skitt og hudavfall. Framfor alt er det soppen Aspergillus fumigatus, som er den fremste årsaken til alvorlige soppinfeksjoner.

- Det må fukt til for at soppen skal trives og den må ha noe organisk materiale å leve på. Soppen er ikke så kresen, den klarer seg nok bra i en pute, sier Svensson.

Enkel løsning
- Spesielt om man er allergisk gjelder det å vaske håret før man legger seg. Puta kan man også vaske litt oftere. det er sunn fornuft som gjelder. Har man ingen symptomer trenger man ikke å uroe seg, men det er allikevel viktig å vaske putene, mener Victor Fernandez.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere