RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SPLITT OG HERSK: Russland og president Vladimir Putin har interesse av å vise at EU og Europa ikke står samlet mot Russland, mener seniorforsker Jakub Godzimirski.
SPLITT OG HERSK: Russland og president Vladimir Putin har interesse av å vise at EU og Europa ikke står samlet mot Russland, mener seniorforsker Jakub Godzimirski. Foto: Alexander Nemenov (Afp / NTB Scanpix)

Putin: - EU bør applaudere Russland

Men Russland-ekspert ser forbindelsen med Hellas som en del av stormaktens splitt og hersk-politikk.

Hellas statsminister Alexis Tsipras har besøkt Kreml to ganger de siste to månedene, og i kulissene hviskes det om russiske lån for å hjelpe Hellas med euro-krisen. Fredag møttes de to statslederne, og i etterkant ble det kjent at landene har inngått en avtale om å forlenge en gassledning via Tyrkia, inn i Hellas.

- Mange lurer på hvorfor jeg er her i dag og ikke i Brussel for å forhandle med kreditorene. Jeg er her fordi jeg tror at et land som ønsker å utforske sine muligheter for suksess, må ha en multi-dimensjonal politikk i sitt forhold til andre nasjoner, sa Tsipras etter møtet.

Mulighetene for russiske lån ville ingen av partene kommentere stort – utover at det ikke skal ha blitt diskutert, men at det ikke er en umulighet.

- Vi ville gjøre det (låne ut penger, red.anm) fordi de er en partner, og det er normal praksis mellom land som er partnere, sa en talsperson for president Vladimir Putin før møtet.

LES mer: Krisemøte om Hellas ferdig
OG her: Ser mulighet for gresk avtale denne uka

Enorme summer
Presidenten selv benyttet anledningen til å kritisere EU for å ikke hjelpe Hellas med å oppnå økonomisk vekst.

SENIORFORSKER: Jakub M. Godzimirski ved NUPI.

- Dersom EU ønsker at Hellas skal betale gjelda, burde unionen være interessert i vekst i gresk økonomi, hjelpe landet å betale gjelden sin. EU burde applaudere oss. Hva er galt med å skape arbeidsplasser i Hellas?

Hellas skylder sine kreditorer flere milliarder euro, der 1,5 milliarder euro forfaller 30. juni, penger landet har lånt av Det internasjonale pengefondet (IMF). Deretter forfaller store million og milliard-beløper fortløpende i de påfølgende ukene. Men de fleste økonomer tviler på at landet har mulighet til å innfri lånene, en innfrielse som igjen vil utløse tidligere fremforhandlede støtte-lån. Euro-medlemmene som forhandler, krever at Hellas gjennomfører en rekke reformer for å stabilisere økonomien, og der står foreløpig partene fast.

Mandag satt partene i møte, uten å bli enige. Samme dag forlenget EU sanksjonene som er iverksatt mot Russland, som ble innført etter den russiske militære aksjonen i Ukraina.

LES mer: EU og Russland forlenger bitter sanksjonsstrid

- En trojansk hest
Russlands deltakelse i den greske euro-krisen ses av ekspertene som mer politisk enn økonomisk. Forholdet mellom Russland og Hellas må ses i både historisk og religiøs sammenheng, der de to landene har samme religion – men Russlands inngripen er også rettet mot EU.

- Det har alltid vært sterke bånd mellom Russland og Hellas, men det er også et poeng at det er viktig for Russland å vise at EU ikke står samlet mot Russland etter Ukraina-krisen, sier seniorforsker Jakub Godzimirski til Nettavisen.

Fakta: Fakta om Hellas’ økonomiske gjeldskrise:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Hellas skylder enorme summer til sine kreditorer. Innen utgangen av august forfaller lån tilsvarende drøykt åtte milliarder euro.


Et utvalg av Hellas' reformforslag:
* Generell pensjonsalder heves mellom 2016 og 2025. Trygdeordninger for vanskeligstilte beholdes.
* Moms: Hellas viderefører sitt system med tre momsnivåer på 6, 13 og 23 prosent.
* Økt skatt på høy inntekt.
* Økt selskapsskatt og luksusskatt.
* Lønn i offentlig sektor: Ingen nye kutt.
* Offentlige utgifter kuttes med 200 millioner euro.
* Budsjettoverskudd: 1 prosent i 2015 og 2 prosent i 2016, ikke 3 og 4 som lovet tidligere.
* Obligasjoner: Hellas ber om lån for å kjøpe tilbake statsobligasjoner til en verdi av 27 milliarder euro.
* Investeringer: Hellas ønsker en avtale med EU-kommisjonen og ESB om finansiering av ny infrastruktur.

Umulig? Mange økonomer mener det er lite sannsynlig Hellas klarer innfri gjelda 30. juni.

(Kilde: NTB, Reuters, Independent)

Hellas anses som en av Russlands nærmeste venner innad i EU. I 2007 ble forholdet mellom Russland og EU-landene kartlagt, og der ble Hellas sammen med Kypros kategorisert som «Russlands trojanske hester innad i EU».

- De har et av de tetteste forholdene, selv om Hellas rent økonomisk ikke spiller så stor rolle i russisk økonomi.

LES ogås: Tsipras møter kreditorene med nytt forslag

Splitt og hersk
Men Godzimirski peker også på Russlands egne økonomiske problemer.

- Om Russland kommer til å tilby Hellas store lån spørs, Russland sliter selv med store økonomiske problemer. Med de lave oljeprisene må også Russland ta tøffe valg. Det er en viss støtte i Russland for å gi Hellas lån, men jeg tror ikke folk flest er begeistret for det. Det er også et spørsmål om hvorvidt Hellas vil klare å betale tilbake. Jeg ser dette mer som et politisk spill enn reell vilje til å hjelpe Hellas.

- Russland har alltid bedrevet splitt og hersk-politikk overfor EU, og vi kommer til å se mange forsøk på at Russland vil vise at de ikke er isolert. De neste månedene avgjøres blant annet av hvordan situasjonen utvikler seg i Ukraina. 

LES også: Russland advarer Sverige mot å bli medlem av Nato

(Kilder: AP, CNN)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere