RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Putin avventer militær aksjon på Krim-halvøya

Væpnede menn holder vakt ved en veisperring ved flyplassen i Belbek, i nærheten av Sevastopol. Russlands president Vladimir Putin har tilranet seg kontrollen på Krim-halvøya i løpet av helgen.
Væpnede menn holder vakt ved en veisperring ved flyplassen i Belbek, i nærheten av Sevastopol. Russlands president Vladimir Putin har tilranet seg kontrollen på Krim-halvøya i løpet av helgen. Foto: Stringer
Sist oppdatert:
Den russiske nasjonalforsamlingen gir Vladimir Putin grønt lys til å bruke militærmakt i Ukraina. Putin selv sier han vil se an utviklingen på Krim.

Nasjonalforsamlingen behandlet i ekspressfart lørdag ettermiddag Putins anmodning om å få bruke militærmakt på Krim-halvøya. Vedtaket ble fattet enstemmig og trer i kraft umiddelbart. Det er imidlertid ikke sikkert godkjenningen vil bli brukt med det samme, sier viseutenriksminister Grigorij Karasin til Reuters.

Ser an situasjonen

President Vladimir Putin vil se an utviklingen på Krim før han eventuelt gir ordre om en militær aksjon, ifølge en talsmann.

– Presidenten har nå fått alle midler til rådighet for å løse situasjonen. Samtidig er det nødvendig å understreke at presidenten ennå ikke har fattet noen beslutning, sa talsmann Dmitrij Peskov, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Massiv fordømmelse

FNs sikkerhetsråd kommer sammen til krisemøte kl. 20 lørdag kveld for å diskutere den dramatiske utviklingen, men sikkerhetsrådets hender er i stor grad bundet av Russland.

– FNs sikkerhetsråd har ikke et stort handlingsrom for å bedre situasjonen i Ukraina, ettersom Russland sitter med vetorett, sier professor i folkerett ved Uppsala universitet Mark Klamberg til TT.

Fakta: Krim-halvøya

Klikk for å åpne faktaboksen
 

  • Autonom republikk i Ukraina. Byen Sevastopol sør på halvøya, der både Russlands og Ukrainas flåte har sin hovedbase, er et eget administrativt område.
  • Befolkningen var i 2007 på 1,9 millioner. I 2001 var 58,3 prosent av innbyggerne russere, 24,3 prosent ukrainere og 12,1 prosent krimtatarer.
  • I 1954 ble Krim overført fra Russland til Ukraina på initiativ fra Sovjetunionens daværende leder Nikita Khrusjtsjov, som selv var etnisk ukrainer.
  • I januar 1991 fikk Krim igjen selvstyre, denne gangen som del av Ukraina, som samme år ble en selvstendig stat. Russland har en avtale om bruk av flåtebasen i Sevastopol fram til 2042.

(Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia)


EUs utenriksministre er kalt inn til krisemøte i Brussel mandag av samme grunn. Vestlige ledere var lørdag ettermiddag travelt opptatt med å fordømme Putins handlinger.

– Russland må respektere Ukrainas suverenitet, skrev NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på Twitter.

Utenriksminister Børge Brende (H) mener Russlands nasjonalforsamling har bidratt til å eskalere situasjonen.

– Å autorisere en slik maktbruk er å helle bensin på bålet. Utviklingen på Krim er mer og mer farlig, sier Brende til NTB, og karakteriserer situasjonen som «svært bekymringsfull».


Flere krisemøter

I Ukraina ble landets sikkerhetsledere umiddelbart kalt inn til krisemøte da Putins manøver ble kjent. Protestlederen Vitalij Klitsjko oppfordret lørdag ettermiddag til «generell mobilisering».

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sier landet ikke vil gi etter for russiske provokasjoner på Krim-halvøya, og har satt militæret i høyeste beredskap. Ukrainske marinefartøy er satt i stridsberedskap rundt Krim-halvøya.

Russisk vakthold

Fredag kom det meldinger om troppeforflytninger til den russiske militærbasen ved Sevastopol og at væpnede uniformerte menn okkuperte de to flyplassene på halvøya og satt opp kontrollposter flere steder.

Luftrommet over Krim-halvøya ble stengt for all flytrafikk lørdag, og militærflyplassen i Belbek i nærheten av byen Sevastopol ble okkupert.

De prorussiske lokalmyndighetene på Krim og den russiske Svartehavsflåten ble i fellesskap enige om å vokte offentlige bygninger på halvøya.

Prorussiske demonstrasjoner

Flere titalls mennesker ble såret da prorussiske aktivister og tilhengere av den nye regjeringen i Kiev støtte sammen i Kharkiv øst i Ukraina lørdag.

Rundt 20.000 prorussiske aktivister samlet seg utenfor kontorene til regionalmyndighetene lørdag for å demonstrere mot de nye makthaverne i landet. Også i byen Donetsk øst i Ukraina samlet det seg over 10.000 prorussiske demonstranter og erklærte sin støtte for en russisk invasjon av Krim. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere