Flere er drept og såret i Ukraina etter flere russiske missilangrep mot større byer mandag morgen.

– På den 229. dagen av denne krigen prøver de å ødelegge oss og fjerne oss fra jordens overflate. De prøver å ødelegge mennesker som sover i hjemmene sine i Zaporizjzja og drepe folk som går til jobb i Dnipro og Kyiv, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Telegram.

Les også: Kraftige reaksjoner: –⁠ Ondskap må straffes

BBC-journalist Francis Scarr følger russisk, statlig TV «slik at du ikke trenger det», som han skriver på Twitter.

Ifølge Scarr holdt Putin mandag formiddag et møte med nylig «valgte», regionale guvernører i landet, som om ingenting hadde skjedd:

«Business as usual»

– Han oppfører seg som om det er «business as usual», skriver Scarr.

Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, sier til Nettavisen at han ikke er overrasket over Putins fremtoning på russisk tv mandag:

– Det er veldig viktig for Putin. Han er lært opp til det gjennom KGB-skolen: For å roe ned egen befolkning, så bør han fremstå som om alt er som vanlig. Det er veldig bevisst. Av og til så fremstår han som en emosjonell person, men ofte så klarer han nettopp det som vi ser her, å fremstå som om ting er vanlig, sier Bukkvoll til Nettavisen.

Senere mandag holdt Putin en ny tale. I en lavmælt, men alvorlig tone, rettet han sterke anklager mot Ukraina, som han beskyldte for flere terrorangrep. Han sa blant annet at eksplosjonen på broen mellom Krim-halvøya og Russland var et terrorangrep ukrainerne står bak.

– Om angrep mot Russland fortsetter vil responsen være hard, sa Putin i talen.

Han sa videre at langdistanseraketter traff Ukrainas energi-, militær- og kommunikasjonsfasiliteter mandag. TV-bilder viser imidlertid blant annet at en park ved en lekeplass er truffet.

Bukkvoll er klar på at angrepet mot Ukraina mandag er en hevn:

– Dette er en hevn for sprengingen av broen på Krim. Hevnen tar den formen her fordi det er ikke så mye annet Russland kan gjøre. De har ikke militær evne til å gjøre så mye annet enn å slå til mot myke mål, i hvert fall hvis de skal gjøre det fort. Her var det et behov for å gjøre det fort, fordi det er et sterkt krav innad i deler av Russland at man ikke skal vise svakhet, men heller slå tilbake umiddelbart.

Atomvåpen

– Putin er nødt til å reagere, og det er ikke umulig at det kommer enda flere raketter, men vi må være klar over at det er ikke uendelig med raketter i Russland. Det er dyre våpen de bruker når de bruker kryssraketter, eller taktiske raketter. Men hva annet han skulle gjort, det vet jeg ikke, for de har jo gjort det de klarer ellers, militært. Til slutt er det bare atomvåpen som står igjen, sier Bukkvoll til Nettavisen.

– Det hadde jeg egentlig ikke tenkt å spørre om, men hva er sannsynligheten for at det tas i bruk?

– Muligheten for å ta i bruk taktiske atomvåpen finnes der, men Russland er klar over at det kan få ganske voldsomme konsekvenser for dem selv, og det er usikkert hvor mye de kan vinne rent militært på det, avslutter Bukkvoll.